24.01.2008. / 12:22

Autor: Katarina Zorić

Dimitrij Rupel:

Slovenija će poduprijeti Srbiju u približavanju EU

Slovenski šef diplomacije istaknuo je da Slovenija podupire proces proširenja Unije i zauzima se za europske perspektive državama zapadnog Balkana

U sklopu jačanja regionalne suradnje Slovenija će poduprijeti Srbiju u približavanju Europskoj uniji, najavio je danas u Beču slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ističući kako je stabilnost jugoistoka Europe od iznimne važnosti za sigurnost i napredak cjelokupne Europske unije.

Slovenski šef diplomacije istaknuo je da Slovenija podupire proces proširenja Unije i zauzima se za europske perspektive državama zapadnog Balkana. Kako je najavio, Slovenija će se zauzeti za ponovno potvrđivanje Solunske agende iz 2003. godine, kao i za moguće zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s državama u regiji koje ga još nisu zaključile.
"Jačanje regionalne suradnje na svim područjima jedan od prioriteta u vremenu slovenskog predsjedanja Europskom unijom", rekao je Rupel.

Govoreći o Kosovu Rupel je naglasio da Europska unija u potpunosti podupire rad OESS-ove misije na Kosovu. Posebno je istaknuo ulogu OESS-a u monitoringu izbora kao i daljnjoj izgradnji demokratskih institucija, zaštite ljudskih i manjinskih prava. Slovenski ministar rekao je kako očekuje da će EU na Kosovu imati ključnu ulogu u sljedećem razdoblju kako bi se osigurala dugoročna stabilnost u regiji.

Kao prioritete Rupel je izdvojio i buduću provedbu reformskog ugovora, klimatska i energetska pitanja, uspješnu promociju Lisabonske povelje kao i jačanje dijaloga između kultura.

"Nadam se da će Europska unija i OESS biti uspješni u njihovim zajedničkim naporima da doprinesu razvitku regije", zaključio je Rupel.

Glavni tajnik UN-a u petak s Janšom razgovara o Kosovu
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon boravit će u petak i subotu u Sloveniji na poziv premijera Janeza Janše s kojim će razgovarati o Kosovu i stabilnosti u regiji.

Glavna tema razgovora bit će suradnja Slovenije sa svjetskom organizacijom, te rješavanje otvorenih pitanja u regiji zapadnog Balkana, posebno "osjetljivom pitanju budućnosti Kosova" s obzirom na to da "EU i UN dijele odgovornost za stabilnost šire regije".

Janša i Ban Ki-moon razgovarat će u petak, a u subotu će glavni tajnik UN-a imati razgovore s predsjednikom Danilom Tuerkom, bivšim predsjednikom Milanom Kučanom i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika