24.01.2008. / 13:23

Autor: Katarina Zorić

SLUČAJ MAESTRO

Istraga završila, čeka se optužnica

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je kako su u USKOK-u ocijenili da im za podizanje optužnice nije neophodno saslušanje svjedoka Kuzmanića, pa je sudac zatvorio istragu

Iako nije saslušan USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić, antikorupcijska istraga u slučaju "Maestro" je završila.Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić odlučio je nakon sedam mjeseci istrage i saslušanja brojnih svjedoka okončati postupak i predmet vratiti USKOK-u.

"U USKOK-u su ocijenili kako im za podizanje optužnice nije neophodno saslušanje svjedoka Kuzmanića, pa je sudac zatvorio istragu", rekao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Zbog zdravstvenog stanja, ali i nezadovoljstva odnosom USKOK-a od kojega je, među ostalim, očekivao pomoć u liječenju, Kuzmanić sucu Ivančiću nije dao iskaz.

Osim Kuzmanića, USKOK-ov pouzdanik bio je i ruski poduzetnik Mihail Mošnogorski. Njih su se dvojica u dosluhu s USKOK-om osumnjičenima lažno predstavljali i nudili provizije za razne nezakonite pogodnosti vezane uz privatizaciju.

Podsjetimo, u jednogodišnjoj tajnoj akciji u lipnju prošle godine uhićena su trojica potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac te još nekoliko osoba, osumnjičenih za davanje i primanje mita.

Istraga, koja je četiri puta proširena, vodila se zbog sumnjive prodaje zemljišta i ciglane "Nin", hotelskog naselja "Solaris" i zemljišta zvanog "Facinka" u Poreču, zatim prodaje tvrtke "Dalmacijavino" i poduzeća "Laurus", pogodovanja stranim investitorima pri kupnji dionica hotela "Živogošće" i "Podgora", pretvorbi "Osječke pivovare", procjeni vrijednosti zemljišta tvrtke Badel 1862. te davanja na korištenje proslovnog prostora u Gradacu kod Makarske.

U istrazi se najviše teretilo Matanovića za kojega u USKOK-u vjeruju da je tražio oko tri milijuna eura mita, od čega je dio i primio.Nakon uhićenja osumnjičenih najviši državni dužnosnici najavljivali su da bi u antikorupcijskoj akciji "Maestro" mogao "pasti i dirigent", no to se još nije dogodilo.

Naime, uz trojicu bivših potpredsjednika HFP-a još su osumnjičeni bivši djelatnik tog fonda Igor Petlevski, savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić, zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder, odvjetnica iz Buja Asja Piplović, njen zagrebački suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić te poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić za kojim je raspisana tjeralica jer je još uvijek nedostupan hrvatskim vlastima.

Vezane vijesti

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez...

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez Sanadera'

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" da optuženi bivši potpredsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika