29.01.2008. / 08:53

Autor: Katarina Zorić

REFORMA ZDRAVSTVA

Za bogate liječenje skuplje, a za socijalu besplatno

Postoji mogućnost uvrštavanja građana u više financijskih kategorija dopunskog zdravstvenog osiguranja, ovisno o imovini i prihodima

Hrvatsku čeka reforma zdravstva, a imovina će biti glavni kriterij za plaćanje liječenja. "Imovina pojedinca bit će glavni kriterij za to tko će i koliko sufinancirati u zdravstvu. Polica dopunskog osiguranja mora biti i bit će skuplja za bogatije, a za siromašne će policu dopunskog zdravstvenog osiguranja plaćati država. Još, naravno, nije utvrđeno koja je to imovinska granica između bogatih i siromašnih, odnosno imovinski cenzus", najavio je ministar zdravstva Darko Milinović.

Postoji mogućnost uvrštavanja građana u više financijskih kategorija dopunskog zdravstvenog osiguranja, ovisno o imovini i prihodima. Na pitanje hoće li dopunsko osiguranje biti državno ili samo privatno, Milinović odgovara da se “građani moraju zaštititi”, što bi trebalo značiti da država neće građane prepustiti isključivo tržištu u dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Ministar Milinović rekao je za Večernji list da reforma zdravstva ne podrazumijeva samo to koliko će i za što građani morati participirati nego znači i promjene u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, promjene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u bolničkoj zaštiti, u hitnoj pomoći. Napominje da je glavni uvjet postavljanja pravedne reforme uvođenje poreznoga broja preko kojega će država dobiti uvid u cjelokupnu imovinu i primanja svakoga građanina.

Hrvatski nezavisni sindikati u otvorenom su pismu od ministra zdravstva Darka Milinovića već zatražili da u najranijoj fazi najavljene zdravstvene reforme uključi predstavnike sindikata, poslodavaca, umirovljenika i udruga pacijenata. Jedino takav zajednički rad, smatraju sindikati, može dati “kvalitetne, održive i društveno prihvatljive promjene u zdravstvenom sustavu”.

Sindikalci su podsjetili na dosadašnja loša iskustva kada su u pripremi reformi socijalni partneri bili uključivani tek u kasnijoj fazi, što se, kažu, ne smije ponoviti.Sustav zdravstva, napominju u sindikatima,mora počivati na solidarnosti i pravednosti kako bi se svima omogućilo jednako pravo na preventivu i liječenje.

Nikome se zbog slabijeg imovnog stanje ne smije uskratiti državni sustav zdravstva ili u smanjenom opsegu pružiti zdravstvena usluga i pomoć, napominju sindikalci ističući da u tom sustavu nitko ne može imati prednost pri primanju usluge ili njezinoj kvaliteti zato što je bogatiji ili društveno moćniji i utjecajniji.

Ministar zdravstva također smatra da je za kvalitetnu reformu zdravstva nužan politički konsenzus, ali i konsenzus sindikata te svih udruga pacijenata.

Osniva se povjerenstvo, slijede analizeBivša ministrica zdravstva prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina koja je uime HSS-a bila glavni pregovarač za područje zdravstva u dogovaranju koalicijskog sporazuma između HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, rekla je da reforma zdravstva u pisanom obliku još ne postoji te da je rano govoriti o tome što će i koliko će plaćati pacijent u zdravstvenom sustavu.

"Dogovoreno je da se mora osnovati široko povjerenstvo u kojem bi bili ne samo samo predstavnici politike nego i predstavnici sindikata i različitih socijalnih skupina. Za reformu je nužan konsenzus. Ali reforma nije samo suplaćanje pacijenata nego i novi zdravstveni sustav koji bi svojom kvalitetom zadovoljavao građane koji bi ga, pak, djelomično sufinancirali", rekla je prof. Ana Stavljenić-Rukavina.

Povjerenstvo bi, dakle, trebalo analizirati sadašnje stanje i prepoznati sve što valja popraviti i poboljšati, a ovakva sveobuhvatna analiza bit će podloga za promjene. "Reforma mora ponuditi bolje, učinkovitije, kvalitetnije zdravstvo u kojem pacijent neće imati ništa protiv da participira u nekim zdravstvenim uslugama", zaključuje prof. Ana Stavljenić-Rukavina.


"Sve smo mi to već platili"
U našem zdravstvenom sustavu ništa nije besplatno, istaknuo je to u svom priopćenju za javnost predsjednik Udruge pacijenata Marijo Drlje.Podsjeća da svaki zaposleni izdvaja putem doprinosa 15,5 posto mjesečno za zdravstvo, a to je golem novac za naše prilike. Umirovljenici su to plaćali cijeli radni vijek, neki i više od 40 godina, i sada kad su bolesni, moraju sami kupovati lijekove.

"U stomatologiji se plaća malo privatno, malo preko police HZZO-a. Plaćamo dopunsko osiguranje, plaćamo lijekove na listi B, plaćamo lijekove koji nisu na listi A ni na listi B, koji su poskupjeli, a po preporuci liječnika moramo ih kupovati", kaže Drlje i napominje da hrvatski sustav mora ostati na temeljima solidarnosti.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika