02.02.2008. / 09:56

Autor: Katarina Zorić

UBRZAVANJE PREGOVORA

Vladin Akcijski plan za EU

Na sastanku Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak ministri će premijeru Sanaderu prezentirati što će učiniti u svojim resorima

Vlada priprema “Akcijski plan” za ubrzavanje pregovora s EU jer je svjesna da Hrvatskoj zbog ZERP-a i zastoja u provođenju reformi prijeti zamrzavanje pregovora s EU te je stoga odlučila poduzeti nove korake kako bi to spriječila.

Kako je Jutarnjem listu rekao neimenovani izvor, premijer Sanader traži da se rokovi za izvršenje obveza prema EU skrate za pola, a to znači da propisi koji su trebali biti doneseni u četvrtom kvartalu ove godine prema novom planu moraju biti gotovi u drugom kvartalu.

Na sastanku Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak ministri će premijeru Sanaderu prezentirati što će učiniti u svojim resorima, a to se posebno odnosi na ministricu pravosuđa Anu Lovrin od koje se očekuje najveći pomak oko ubrzanja reforme pravosuđa.

Premijeru treba biti predstavljena i Strategija reforma državne uprave koju u EU također očekuju. Osim ubrzanog usklađivanja zakonodavstva i ispunjavanja zadanih mjerila, Vlada kreće i u diplomatsku ofenzivu kako bi partnere u EU uvjerila da nije jedini krivac za zastoj pregovora. To je, prema pisanju lista, od Ministarstva vanjskih poslova zatražio i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Predsjednik Stipe Mesić također je svjestan ozbiljnosti situacije pa se i od njega očekuje poduzimanje određenih koraka. U njegovu uredu kažu kako je Mesić sve skloniji prijedlogu šefa SDP-a Zorana Milanovića da se vlast i oporba okupe za istim stolom kako bi zajedno pokušali naći rješenje za izlaz iz ove situacije.

Član vodstva HDZ-a smatra da Hrvatska mora uloviti vlak za EU u idućih šest mjeseci jer je u suprotnom priča za Hrvatsku završena, a druga prilika, smatra, neće doći tako brzo.

Degert nezadovoljan zbog objavljivanja razgovora

Europska komisija smatra da sadržaj razgovora šefa delegacije EK u Zagrebu Vincenta Degerta i predsjednika Stjepana Mesića, u kojem je Degert upozorio Mesića da bi Unija zbog ZERP-a i zastoja u reformama mogla zamrznuti pregovore s Hrvatskom, nije trebao biti javno objavljen.

Degert je navodno bio nezadovoljan zbog prežestokih poruka koje su se mogle iščitati iz priopćenja pristigla uz Ureda predsjednika. U delegaciji Europske komisije kažu da je dogovoreno da se o susretu ne obavještavaju mediji, ali ne osporavaju autentičnost informacija koje je Ured predsjednika objavio.

U Uredu predsjednika odbacili su bilo kakvu mogućnost da je došlo do nesporazuma. "Uobičajena je praksa Ureda da se izdaju priopćenja o sastancima koji su važni, što je ovaj nesumnjivo bio. U Uredu predsjednika smatra se da javnost ima puno pravo saznati što je šef delegacije EK rekao hrvatskom predsjedniku", rekli su u Uredu predsjednika.

Prema neslužbenim informacijama Degertovi suradnici bili su upoznati s tim da će nakon sastanka Mesić-Degert biti objavljeno priopćenje, ali Mesić neće dati izjave. Ostavili su mogućnost da to napravi Degert koji je to odbio, pa zato susret i nije bio najavljen.

Adlešič: Ministri imaju zadatak ubrzati reformePotpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić izjavila je danas u Bjelovaru kako ministri imaju zadatak ubrzati reforme, nakon što su iz Europske unije stigle uznemirujuće poruke o crnim oblacima nad hrvatskim pregovaračkim procesom. Podsjetila je kako je premijer Ivo Sanader nakon formiranja nove Vlade više puta ponovio kako se mora ubaciti u petu brzinu kada je približavanje Uniji u pitanju. "Vidjet ćete u prvih 6 mjeseci na kojim se projektima radi, i to na području borbe protiv korupcije u pravosuđu, ali i u državnoj upravi", kazala je Adlešić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika