04.02.2008. / 08:19

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI

Tadić proglasio pobjedu, Nikolić priznao izborni poraz

Tadić je čestitao svom protukandidatu kazavši kako će baš on biti jedna od prvih osoba s kojom će razgovarati na početku svoga mandata, s obzirom da broj glasova koje je dobio

Prema prvim neslužbenim rezultatima Republičke izborne komisije, aktualni predsjednik, demokrat Srbije Boris Tadić pobjeđuje sa 50,5 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora dok je radikal Tomislav Nikolić osvojio 47,9 posto glasova.

U svom obraćanju javnosti Tadić je izrazio zadovoljstvo kazavši: "Čestitam svim građanima Srbije koji su pokazali da je Srbija europska demokracija, a i članicama Europske unije pokazali smo da je naša zemlja demokratska", kazao je Tadić svima okupljenima u prostorijama stranke.

Čestitao je i svom protukandidatu kazavši kako će baš on biti jedna od prvih osoba s kojom će razgovarati na početku svoga mandata, s obzirom da broj glasova koje je dobio zaslužuje poštovanje.

Nakon objave rezultata, Nikolić se također zahvalio svim svojim biračima koji su, kako kaže, shvatili koliko je Srbiji potrebna promjena. Zatim je izjavio kako je najvjerojatnije pobijedio Boris Tadić čestitavši mu na pobjedi. "Strah je nadvladao na ovim izborima i strahovlada će nastaviti voditi Srbiju", rekao je Nikolić, dodajući da je Srpska radikalna stranka spremna na nove izbore, pokrajinske i lokalne u svibnju ove godine, ali i eventualne izvanredne parlamentarne, do kada će biti jaka oporba vlasti.

Rusiji poručujem, kaže Nikolić, da i dalje pomaže Srbiji, bez obzira tko je pobijedio večeras, a Europskoj uniji da nas prestane ucjenjivati, kazao je Nikolić.

Prema konačnoj procjeni Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), na izbore je izašlo 67,6 posto birača.

Predsjednik Mesić čestitao Borisu TadićuPredsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je danas srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću na novom predsjedničkom mandatu. "Ta pobjeda znači da će Republika Srbija ići u susret budućim događajima, među kojima će nesumnjivo biti i teških, i traumatičnih, na čelu s političarom koji njezinu budućnost ne vidi u izolaciji i radikalizaciji, nego u zajedništvu s demokratskim zemljama regije i Europe i u suradnji sa svijetom", stoji u čestitki predsjednika Mesića .

Predsjednik također ističe da "Hrvatska ostaje privržena cilju kojemu je i do sada težila - punoj normalizaciji prilika u jugoistočnoj Europi i odnosa među državama nastalim na tlu bivše Jugoslavije. U tome kontekstu posebnu važnost pridajem odnosima s Republikom Srbijom".

Uvjeren sam, navodi Mesić, da ćemo na našim odgovornim položajima nastaviti suradnju u prevladavanju hipoteka prošlosti, kao i u promicanju međusobnog razumijevanja i povjerenja između naših naroda i država.


"Rezultati izbora u Srbiji pokazuju da većina želi u EU"
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je danas da rezultati predsjedničkih izbora u Srbiji pokazuju da većina građana želi nastaviti put prema Europskoj uniji.

Solana je čestitao Borisu Tadiću na ponovnom izboru za predsjednika istaknuvši da su veliki odziv birača i rezultati izbora "znak da većina građana u Srbiji želi nastaviti put prema Europskoj uniji".

"Želimo nastaviti suradnju sa Srbijom i dovesti je što je moguće bliže EU-a", rekao je Solana izražavajući nadu da će "za to imati partnere u Srbiji". Upitan kakav utjecaj mogu imati rezultati izbora na stanje u regiji, Solana je rekao da je to dobra vijest za one koji su proeuropski usmjereni i koji žele biti u EU-u te se nada da će tako biti i prihvaćeni.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika