07.02.2008. / 08:37

Autor: Katarina Zorić

STOP KRIMINALU

Osniva se hrvatski FBI

Hrvatski FBI bio bi organiziran slično kao Uskok, a svoje centre imao bi u četiri velika hrvatska grada, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu

Hrvatska će uskoro dobiti svoj FBI, odnosno posebnu policijsku organizaciju koja bi se bavila samo ozbiljnim kriminalom organiziranim kriminalom i korupcijom i tijesno bi surađivala s Uskokom, piše danas Večernji list. Za osnivanje takve organizacije, čiji je radni naziv Nacionalna uprava za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, obavljene su sve pripreme i čekala se samo odluka vlasti da se s tim krene.

Da se o nečemu takvom usitinu razmišlja potvrđuje i ravnatelj policije Marijan Benko koji napominje da je ipak prerano govoriti o tome, ali, kaže, za mjesec o svemu bi se moglo znati više.

Hrvatski FBI bio bi organiziran slično kao Uskok, a svoje centre imao bi u četiri velika hrvatska grada, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Doduše, policija već ima u tim centrima odjele za posebne poslove koji surađuju s Uskokom, i to dosta dobro, ako je suditi po nekoliko dosadašnjih uspjelih akcija. Osim nekoliko specijaliziranih stručnjaka, u posebnoj policijskoj organizaciji ne bi se zapošljavali novi kadrovi nego se planira raspodjela i korištenje već zaposlenih policajaca.

U četiri centra, dakle, radili bi specijalizirani policajci koji bi se bavili samo tzv. ozbiljnim kriminalom i odgovarali bi samo svom ravnatelju u Zagrebu, odnosno ravnatelju policije. Na taj način bi se izbjegla mogućnost lokalnih utjecaja, smanjila mogućnost curenja informacija, a bilo bi i mnogo jasnije tko je odgovoran za otkrivanje najozbiljnijih kaznenih djela te prikupljanje informacija i dokaza o njima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika