07.02.2008. / 14:30

Autor: Katarina Zorić

VLADA RH

Ove godine usklađivanje 119 zakona

Sanader je naglasio da nije riječ o akcijskom planu, nego o nacionalnom programu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim kako bi Hrvatska mogla ubrzati pregovore i završiti ih u prvoj polovici 2009.

Hrvatska bi u ovoj godini u procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU trebala usvojiti 119 zakona ili zakonskih izmjena. Predviđeno je to Nacionalnim programom za pristupanje EU u 2008. kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru."Kroz taj će se plan vidjeti da želimo ubrzati naše reforme", rekao je premijer Ivo Sanader koji je pozvao sve ministre da se aktivno uključe u realizaciju programa.

Sanader je naglasio da nije riječ o akcijskom planu, nego o nacionalnom programu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim kako bi Hrvatska mogla ubrzati pregovore i završiti ih u prvoj polovici 2009., u mandatu sadašnjeg saziva Europskog parlamenta.Podsjetio je pritom i na problem ZERP-a, ali i poručio da zaostajanja u pregovorima zbog ZERP-a neće biti.

"Siguran sam da uz malo dobre volje, možemo otkloniti uzroke nezadovoljstva Italije, Slovenije i Europske komisije, uz nemijenjanje sadržaja i uz punu primjenu ZERP-a", poručio je Sanader istaknuvši kako "tiha diplomacija radi". Naglasio je da je Hrvatska u stalnom kontaktu s Europskom komisijom, da je o tome informirala Europski parlament te da, bez obzira na novu situaciju u Italiji u kojoj do novih izbora vlada Romana Prodija funkcionira kao tehnička, postoji mogućnost razgovora s Italijom i Slovenijom kako bi se pitanje ZERP-a skinulo s političke agende pregovora.

"Dok se to ne dogodi, nema spavanja, moramo ići dalje punim tempom", rekao je Sanader najavljujući pritom nastavak reforme pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković podsjetio je da je riječ o šestom po redu nacionalnom programu usklađivanja zakonodavstva. "To je strateški dokument u koji su ugrađene obveze Hrvatske iz mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja."

Plan usklađivanja zakonodavstva razrađen je po kvartalima, a u prva dva kvartala najveće obveze stoje pred Ministarstvom pravosuđa."Čvrsto smo opredijeljeni u prvom kvartalu 2009. naše poglavlje i zatvoriti", rekla je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Ministartvo pravosuđa u prvoj polovici ove godine trebalo bi izići s 15 zakonskih prijedloga, od čega sa šest u prvom kvartalu. Među njima naći će se i prijedlozi o područjima i sjedištu sudova, odnosno o racionalizaciji mreže sudova te o pravu na besplatnu pravnu pomoć.

Taj je prijedlog, kako kaže potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, pri kraju i očekuju se razgovori s predstavnicima udruga.Adlešič ističe da je prije roka završen i prijedlog razvoja državne uprave koji je pripremljen za razgovore sa socijalnim partnerima u GSV-u.

Vlada je danas odlučila uvesti neke promjene u Pregovaračkom timu. Voditeljem državnog izaslanstva za pregovore imenovan je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a zamjenicom glavnog pregovarača Tamara Obradović Mazal.

Uz nove članove u nekoliko pregovaračkih skupina, imenovano je i sedam novih voditelja radnih skupina pa će, primjerice, radnu skupinu Poljoprivreda i ruralni razvitak voditi Miroslav Božić, Pravosuđe i temeljna ljudska prava Marina Dujmović Vuković, Regionalna politika Nataša Mikuš, a Financijske i proračunske odredbe Zdravko Marić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika