08.02.2008. / 08:49

Autor: Marko Biočina

BRODARSKI INSTITUT

Hrvatska gradi brodove za nadzor ZERP-a

U Institutu smatraju kako bi primjenom modernih tehnologija oba broda mogla razvijati brzinu od 30 do 35 čvorova, a dijelom bi bili izrađeni u stealth tehnologiji

Brodarski institut u Zagrebu izradio je studiju na temelju koje bi se trebali početi graditi brodovi kojima bi Hrvatska mogla nadzirati ZERP. Studija je javnosti predstavljena jučer prilikom posjeta predsjednika Mesića tom institutu. Tamošnji stručnajci su dvije godine radili na projektu ophodnih brodova koje bi trebala koristiti Hrvatska ratna mornarica, ali i Obalna straža.

Predviđena su dva tipa brodova, jedan duljine 35 metara koji bi služio samo za ophodnju, te drugi multifunkcionalni duljine 78 metara, s boljom opremom i većim radijusom kretanja. U Institutu smatraju kako bi primjenom modernih tehnologija oba broda mogla razvijati brzinu od 30 do 35 čvorova, a dijelom bi bili izrađeni u stealth tehnologiji, što znači da bi bili djelomično nevidljivi na radarima.

S obzirom da je novi ministar obrane Branko Vukelić najavio kako Hrvatska planira do 2015. godine uložiti znatna sredstva u jačanje mornarice i zrakoplovstva, stručnjaci u Brodarskom institutu očekuju kako će država od njih uskoro naručiti dovršetak studije. Ideja je da brodovi budu izgrađeni u hrvatskim brodogradilištima, dok će cijena ovisiti o tome koliko ih država naruči, te o njihovoj veličini i opremi.

Predsjednik Stjepan Mesić naglasio je da je Brodarski institut "spreman za sve" te da mu država mora pomoći da primjenom najnovijih tehnologija ostane u svjetskom vrhu brodogradnje. Također, predsjednik je komentirao i havariju turskog broda u Jadranu rekavši da Hrvatska mora imati mogućnost sanacije tako velikih katastrofa.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika