11.02.2008. / 18:17

Autor: Katarina Zorić

S PREDSJEDNIKOM UZ KAVU

Mesić: "Petom brzinom možemo u EU 2009."

Mesić je izjavio da odgovornost za usporavanje pregovora o ulasku u EU nosi prije svega sama Hrvatska jer nije otvorila i zatvorila dovoljno pregovaračkih poglavlja i nije dovoljno učinila u provođenju reformi

"Obistine li se najave premijera Ive Sanadera da će Vlada ubaciti 'u petu brzinu' vezano uz ubrzavanje pregovora i nužnih reformi, Hrvatsa bi u EU mogla ući 2009.", izjavio je danas predsjednik Stjepan Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". Mesić je istaknuo kako ne strahuje da bi Hrvatska u EU mogla ući u paketu sa Srbijom "jer smo predaleko odmaknuli da bi nas netko stigao".

Mesić je izjavio da odgovornost za usporavanje pregovora o ulasku u EU nosi prije svega sama Hrvatska jer nije otvorila i zatvorila dovoljno pregovaračkih poglavlja i nije dovoljno učinila u provođenju reformi, posebno pravosuđa i javne uprave, te postala zonom pravne sigurnosti. Slovenija je, ocijenio je, kriva jer, vjerojatno zbog unutarnjopolitičke situacije i skorih izbora, odugovlači s rješenjem otvorenih graničnih pitanja s Hrvatskom, kako na moru, tako i na kopnu, odnosno jer ne odgovara na poziv Hrvatske da ta pitanja riješi Međunarodni sud pravde u Haagu.

Predsjednik Mesić smatra da ne postoji dvojba hoće li Hrvatska provoditi ZERP ili ući u EU, uvjeren da se tripartitnim razgovorima hrvatske, slovenske i talijanske diplomacije može pronaći zadovoljavajuće rješenje tako da se sagleda što to u ZERP-u smeta Sloveniji i Italiji.

Na pitanje smatra li Vladu sposobnom, predsjednik Mesić odgovorio je da je, kada je koalicijska vlada u pitanju, "teško ishodovati prema stručnosti, nego se puno puta radi o podobnosti".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika