18.02.2008. / 18:31

Autor: Katarina Zorić

ZERP

Rehn se nada skorom političkom rješenju

Ministri vanjskih poslova EU-a ponovno su danas pozvali Hrvatsku da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice dok se o tome ne postigne zajedničko rješenje

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn nada se da bi uskoro moglo doći do političkog rješenja oko pitanja ZERP-a. Na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a Rehn je potvrdio kako Komisija radi na rješavanju toga pitanja te da je u kontaktu sa svim zainteresiranim stranama.

Ministri vanjskih poslova EU-a ponovno su danas pozvali Hrvatsku da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice dok se o tome ne postigne zajedničko rješenje.

Vijeće EU-a ponovilo je svoj zaključak iz prosinca prošle godine s dodatkom u kojem poziva Europsku komisiju da nastavi dijalog s Hrvatskom te da o tomu podnese izviješće na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća. Zaključci su usvojeni bez rasprave jer je o tome postignuta suglasnost na nižoj razini, na sastanku Odbora stalnih predstavnika u četvrtak navečer.

"Vijeće podsjeća na svoje zaključke iz prosinca 2007. u kojima se poziva Hrvatsku da u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. i da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa na zemlje članice dok se postigne zajednički dogovor u duhu EU-a. Vijeće ponovno poziva Hrvatsku da se drži svojih obveza u tom pogledu. Vijeće će se ponovno vratiti na to pitanje na jednom od sljedećih sastanaka te poziva Komisiju da nastavi dijalog s hrvatskim vlastima i da o tome podnese izviješće Vijeću", stoji u zaključcima koji su usvojili ministri vanjskih poslova EU-a.

Podsjetimo, dogovor iz 2004. godine koji se spominje u zaključcima odnosi se na zapisnik s trilateralnog sastanka između Hrvatske, Slovenije i Italije, na kojem je Hrvatska izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati na zemlje članice EU-a.
Mogućnost blokiranja pregovora s Hrvatskom?Neimenovani slovenski diplomatski izvor ocijenio je danas u Bruxellesu za Slovensku tiskovnu agenciju STA kako postoji mogućnost blokiranja pristupnih pregovora s Hrvatskom ukoliko ne bude rješeno pitanje ZERP-a.

"Europska unija zapravo čeka na hrvatski prijedlog da se riješi problem ZERP-a. Hrvatska bi trebala reći kakvo rješenje predlaže. Sada je potrebno riješiti ZERP i to nikako ne povezivati s pitanjem granice. Dijalog se ne vodi u pravcu da će Hrvatska zamrznuti ZERP, a da će Slovenija u zamjenu za to pristati da se pitanje granice rješava pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu", izjavili su slovenski diplomatski izvori.

Na pitanje postoji li mogućnost zamrzavanja pristupnih pregovora s Hrvatskom "kao u slučaju Turske" ako se pitanje ZERP-a ne rješi, diplomatski izvori slovenske tiskovne agencije odgovorili su da su "sve mogućnosti otvorene, a ništa nije zatvoreno", javlja STA.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika