20.02.2008. / 14:07

Autor: Katarina Zorić

AKTUALNO PRIJEPODNE

Sanader: Vlada će razmotriti korekcije stope PDV-a

Sanader je ponovio kako se teška situacija zbog rasta inflacije i cijena u Europi i svijetu odražava i na Hrvatsku

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas na aktualnom saborskom prijepodnevu kako će njegova Vlada u ovom mandatu razmotriti mogućnost korekcija stope PDV-a, pa i na hranu. Sanader je ponovio kako se teška situacija zbog rasta inflacije i cijena u Europi i svijetu odražava i na Hrvatsku, istaknuvši da Vlada ne može utjecati na one koji na tržištu formiraju cijene, ali da može poduzeti mjere u fiskalnoj politici.

Takve su mjere, navodi premijer, prošlogodišnje izdvajanje 450 milijuna kuna za sanaciju područja pogođenih sušom, zatim 160 milijuna kuna za tzv. plivajuće trošarine, a ove godine smanjenje cijena kruha, mlijeka i ulja te odluka da se do ljeta ni za građane niti za gospodarstvo ne povećavaju cijene plina i struje.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin odbacila je nagađanja da je bivša HDZ-ova vlada namjerno odugovlačila s objavom rezultata sustavnog istraživanja o stanju korupcije kako se eventualni loši rezultati ne bi odrazili na HDZ-ov rezultat na izborima. Kašnjenje objave tog istraživanja obrazložila je tehničkim problemima u istraživačkom odjelu USKOK-a koji je proveo istraživanje te problemima oko proračunskih izdvajanja za to istraživanje zbog propisa o javnoj nabavi.

Državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg izvijestio je kako se brodovi za potrebe obalne straže planiraju graditi u hrvatskim brodogradilištima, u suradnji sa stranim strateškim partnerima.

Najavio je da bi do kraja 2010. trebala biti izgrađena četiri manja broda - 35-metarska za nadzor teritorijalnog mora i manje ophodnje ZERP-om, a gradnja ostala četiri te isto toliko većih brodova uskladila bi se s rashodovanjem starih brodova te sukladno dogovoru sa strateškim partnerom.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić najavio je da bi idući tjedan Vlada trebala raspraviti prijedlog uvođenja jednokratne naknade za uzgajivače svinja i junadi kako bi se barem donekle smanjila šteta koju uzgajivači trpe zbog svinjske kuge.

Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je kako postoji nekoliko prijedloga za sanaciju šibenske bolnice u ženskom odjelu gdje se nedavno srušio strop, ali da do donošenja konačnog rješenja ne želi kalkulirati i planove iznositi u javnosti. Kao jedan od rješenja problema hrvatskih bolnica naveo je podizanje njihova limita zaduživanja.

Vezane vijesti

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Slijedom učestalih upita s terena članica Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezanih uz povećanje cenzusa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika