27.02.2008. / 08:44

Autor: Marko Biočina

HRVATSKA - EU

Vlada namjerava promijeniti ZERP

Ukoliko stvarno dođe do popuštanja Vlade po pitanju ZERP-a postoji mogućnost da Hrvatska odustane samo od onog dijela ZERP-a koji se odnosi na ribarstvo , dok bi i dalje na snazi ostale one odredbe koje se odnose na ekološku zaštitu Jadrana

Nakon što je premijer Sanader već nekoliko puta izjavio kako će vjerojatno Hrvatska morati odabrati želi li Europsku uniju ili ZERP, oporbeni zastupnici su uvjereni kako Vlada namjerava ukinuti ili značajno promijeniti ZERP. Kako piše Jutarnji list, i među pojedinim Vladinim dužnosnicima vlada uvjerenje "kako nema trećeg rješenja".

"Problem ZERP-a moramo riješiti, na ovaj ili onaj način. U ovakvim situacijama uvijek treba voditi računa što je najbolje za Hrvatsku. A glavni strateški hrvatski cilj je ulazak u EU", navodno je za taj dnevni list izjavio jedan neimenovani dužnosnik Vlade.

Ukoliko stvarno dođe do popuštanja Vlade po pitanju ZERP-a postoji mogućnost da Hrvatska odustane samo od onog dijela ZERP-a koji se odnosi na ribarstvo , dok bi i dalje na snazi ostale one odredbe koje se odnose na ekološku zaštitu Jadrana.

Tu je mogućnost u svojoj jučerašnjoj izjavi implicirala i Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora: "Glavni ciljevi ZERP-a su ekološka zaštita Jadrana i reguliranje izlova ribe. Protiv ekološke zaštite nitko nema ništa, a izlov ribe se može regulirati na više načina. Jedna je mogućnost da Hrvatska prihvati i primijeni europsku ribolovnu politiku".

Kao što se moglo i očekivati, ovakve izjave premijera naišle su na osudu šefa SDP-a Zorana Milanovića: "Ispada da će Hrvatska popustiti budu li nas ucjenjivali. Ne znam je li premijer to kanio reći, ali ponovno ga pozivam da izađe pred saborske zastupnike i da o toj temi otvoreno razgovaramo u Saboru".

Da bi do takve saborske rasprave uistinu i moglo doći, potvrdio je i sam predsjednik Sabora Luka Bebić.

Kacin: Sanader je stjeran u kut i treba mu pomoćiSanaderova izjava da će se Hrvatska, nastave li se pritisci iz EU-a oko ZERP-a, ultimativno opredijeliti ili EU ili ZERP pokazuje da je hrvatski premijer stjeran u kut, da je u teškom stanju i da mu treba pomoći jer je talac svoje koalicije, izjavio je nakon jučerašnjeg podneska izvješća o Hrvatskoj pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta slovenski član tog odbora Jelko Kacin.

Ako ne može riješiti banalnu teškoću kao što je ZERP, mnogo će teže riješiti osjetljivija pregovaračka poglavlja, izjavio je Kacin nakon drugoga čitanja Izvještaja o Hrvatskoj, koje je Vanjskopolitičkome odboru Europskoga parlamenta predstavio izvjestitelj Hannes Swoboda.

"Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2009. godine nema ništa, pa će pasti potpora hrvatske javnosti članstvu u Europskoj uniji, no nadam se da se hrvatska javnost nakon događaja u Beogradu probudila", dodao je Kacin.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika