28.02.2008. / 18:25

Autor: Katarina Zorić

OBLJETNICA

Petnaesti rođendan domene "hr"

Internetski svijet prije 15 godina prvi je put prepoznao našu zemlju jer je odobrena i uvrštena nova vršna domena "hr" koja se tada pojavila u prvim komunikacijama Hrvatske sa svijetom

Internetska domena "hr" slavi 15. rođendan. Internetski svijet prije 15 godina prvi je put prepoznao našu zemlju jer je odobrena i uvrštena nova vršna domena "hr" koja se tada pojavila u prvim komunikacijama Hrvatske sa svijetom kao sastavni dio e-mail adresa, a nakon toga i svih ostalih internetskih servisa.

U današnjem priopćenju Sveučilišnoga računskog centra (Srce) ističe se da je Hrvatska tek registracijom vršne domene konačno bila uvrštena na mapu internetskih servisa. Podsjeća se da je 27. veljače 1993. odobrena i uvrštena nova ccTLD (country code top level domain) vršna domena za Republiku Hrvatsku u root DNS servere te da je Srce tada administrativno i tehnički obavio posao oko uspostave hrvatske domene.

U priopćenju stoji da se rečenica koju je tada uputio poznati internetski stručnjak Jon Postel zamjeniku direktora Srca Ivanu Mariću - Samo naprijed s novim vršnom domenom HR za Hrvatsku - može nazvati povijesnom.

Upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske, odnosno vršnom "hr" domenom i registraciju internetskih domena unutar "hr" domene obavlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u skladu s Pravilnikom o organizaciji i upravljanju vršnom "hr" domenom.

Tehničke poslove vezane uz upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske obavlja Srce u sklopu kojega djeluje i HR-DNS služba.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika