29.02.2008. / 19:08

Autor: Katarina Zorić

PRANJE NOVCA

Bajić traži tajne račune u Lihtenštajnu

Bajić je potvrdio da je tužiteljstvo već istraživalo poslovanje generala Vladimira Zagorca i veze njegovih hrvatskih tvrtki s Lihtenštajnom

Nakon što je otkriveno da je Lihtenštajn kao porezna oaza korišten za utaje poreza i nakon velike istrage pokrenute u Europi i SAD-u, za cijeli slučaj zainteresiralo se i hrvatsko tužiteljstvo. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je kako je od njemačkog tužiteljstva zatražio provjeru ima li na popisu klijenata LGT banke u Lihtenštajnu hrvatskih državljana ili tvrtki. Dodao je kako s njemačkim tužiteljima imaju dobru suradnju i očekuju da će udovoljiti zahtjevu, prenosi Jutarnji list.

Bajić je potvrdio da je tužiteljstvo već istraživalo poslovanje generala Vladimira Zagorca i veze njegovih hrvatskih tvrtki s Lihtenštajnom.

Prema pisanju tjednika Business.hr od 14. rujna 2006. koji je istraživao Zagorčevo poslovanje, tvrtka Sambuca iz Lihtenštajna osnovala je kćeri tvrtke u Hrvatskoj kojima je Zagorec krenuo u građevinski biznis.

Tvrtku Molteh, investitora u gradnji stambeno-poslovnog kompleksa "Prebendarski vrtovi" na crkvenom zemljištu na Kaptolu, koju je Zagorec u međuvremenu prodao, osnovala je 2002. Sintra Invest Establishment iz Lihtenštajna. Fidias Invest Anstalt također je hrvatska tvrtka kći generalove lihtenštajnske tvrtke Ergon Invest Anstalt. I posljednja od svih pet tvrtki kćeri registriranih na zagrebačkoj Zagorčevoj adresi u Hatzovoj 1 je Hvar građenje. Odvjetnik Ozren Tatarac rekao je da se u Kneževini Lihtenštajn tvrtka može osnovati za samo nekoliko sati.

Medijske napise o pranju novca u Lihtenštajnu komentirao je danas i predsjednik Stjepan Mesić koji je rekao da se zalaže za to da nam međunarodni čimbenici pomognu da se uđe u trag novca i spriječi njegovo pranje. "Taj je novac u ratnim zbivanjima ušao u Hrvatsku i zatim iz nje izašao, a trebao je služiti obrani Hrvatske i obnovi, ali je promijenio vlasnike", rekao je Mesić.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika