05.03.2008. / 19:26

Autor: Katarina Zorić

PRIJEPORI

Gazprom pustio plin Ukrajini

U zajedničkom priopćenju Gazprom i Naftogaz objavili su da su ukinuta ograničenja za ukrajinske kupce

Iako pregovori o plinskom prijeporu još traju, Ruski naftni div Gazprom uspostavio je redovitu opskrbu plinom Ukrajine. Gazprom je zbog nepodmirena duga ovaj tjedan smanjio dobavu plina Ukrajini, optuživši je da je gubitke počela nadoknađivati isisavanjem plina namijenjena Europi, no to je u Kijevu zanijekala premijerka Julija Timošenko.

U zajedničkom priopćenju Gazprom i Naftogaz objavili su da su ukinuta ograničenja za ukrajinske kupce. Dotok ruskog plina preko ukrajinskog područja do europskih kupaca redovit je.

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov još prije je u Moskvi izvijestio da je Ukrajina pismom najavila smanjenje dobave ruskog plina u tranzitu preko Ukrajine u Europu za 60 milijuna prostornih metara.

Plinski prijepor počeo je po scenariju iz siječnja 2006., kad je Gazprom, kojemu je tada na čelu bio novoizabrani ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, obustavio plin Ukrajini, pa je ona, u jeku oštre zime, dotok smanjila europskim kupcima koji plin dobivaju preko njezina područja. Službeni Kijev danas je odbacio optuž be.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika