06.03.2008. / 16:35

Autor: Katarina Zorić

PREGOVORI

Oporba traži od Sanadera hitna pojašnjenja o ZERP-u i pregovorima s EU

SDP-ov Tonino Picula podsjetio je da su Sanader i Rehn jutros izjavili kako bi odgoda rješavanja pitanja ZERP-a mogla blokirati pregovore. "Te izjave jasno pokazuju da smo zapeli u pregovorima s EU-om", izjavio je Picula

Oporbeni saborski klubovi traže da se premijer Ivo Sanader žurno obrati Hrvatskom saboru i objasni u kojoj su fazi pregovori s EU-om.

SDP-ov Tonino Picula podsjetio je da su Sanader i Rehn jutros izjavili kako bi odgoda rješavanja pitanja ZERP-a mogla blokirati pregovore. "Te izjave jasno pokazuju da smo zapeli u pregovorima s EU-om", izjavio je Picula kojega ne zadovoljava činjenica da je na dnevni red tekuće saborske sjednice uvršteno Vladino izvješće o stanju pristupnih pregovora.

Picula je rekao kako se rasprava o tom izvješću kao i o drugim oporbenim točkama, odgađa uvrštavanjem novih prijedloga u dnevni red.

Dragutin Lesar iz HNS-a smatra da je riječ o ozbiljnoj temi koja ne trpi odgodu. "Nismo ni počeli provoditi ZERP, ni ustanovili obalnu stražu, ni kupili brodove, a već imamo problema. Što bi tek bilo da smo primijenili ZERP", upitao je Lesar.

IDS-ov Damir Kajin uvjeren je, pak, da je proglašenje ZERP-a bilo pogreška. "ZERP se ne štiti ratnim brodovima, nego dobrosusjedskom politikom i jadranskom orijentacijom, jer tamo gdje je hrvatska ribarica ne će doći ni slovenska ni talijanska", rekao je Kajin koji smatra da bi Sabor žurno trebao raspravljati ne samo o ZERP-u nego i o pitanju priznanja neovisnosti Kosova.

Andrija Hebrang iz HDZ-a odgovorio je oporbi kako pitanje ZERP-a ne bi trebalo "izvlačiti van kad nam odgovara". Ustvrdio je da Rehnov posjet nije promijenio ništa te da Hrvatska neće odustati ni od ZERP-a, ni od pregovora s EU-om. "Ako se pred nas stavi alternativa ili-ili, o tome će sigurno odlučiti Sabor", rekao je Hebrang naglasivši da je ta tema na dnevnom redu sjednice te da će Sabor o njoj raspravljati idući tjedan. Kolegama iz oporbe Hebrang je poručio da ne treba mijenjati 'tajming'na temelju jedne izjave.

"Pustite Vladu da mirno radi svoj posao", zaključio je Hebrang.

Milanović: Premijerove izjave o ZERP-u nepotrebna blamaža
I predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je danas još jednom premijera Ivu Sanadera da Hrvatski sabor žurno izvijesti o stanju pregovora s EU-om ocijenivši jutrošnje premijerove izjave o ZERP-u nepotrebnom blamažom.

"Do toga nije trebalo doći. To je nepotrebna blamaža", izjavio je Milanović novinarima u Saboru komentirajući jutrošnje izjave hrvatskog premijera i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da bi odgoda rješavanja pitanja ZERP-a mogla blokirati pregovore s EU-om.

"Ponovno pozivam premijera Ivu Sanadera da u Saboru raspravimo to pitanje jer bi upravo Sabor trebao biti mjesto za razgovor. Ako Sabor to nije, onda ne znam koje mjesto jest", rekao je Milanović.

Sanaderu je predbacio da se skriva od javnosti, a na pitanje ima li rasprava o ZERP-u smisla nakon Sanaderovih i Rehnovih izjava, odgovorio je da, iako ima manje tema za razgovor, ipak ih ima i treba razgovarati.

Milanović je naglasio da je Europska unija za SDP dugoročan nacionalni interes.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika