06.03.2008. / 19:08

Autor: Katarina Zorić

HRVATSKI SABOR

Oporba traži hitno izvješće o pregovorima

Povod zahtjevu oporbenih klubova jutrošnje su izjave hrvatskog premijera i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da bi odgoda rješavanja pitanja ZERP-a mogla blokirati pregovore s EU-om

Oporba je danas zatražila da se premijer Ivo Sanader žurno obrati Hrvatskom saboru kako bi objasnio u kojoj su fazi pregovori s EU-om. Međutim, zahtjev je odbijen pa su zastupnici SDP-a zbog toga napustili sjednicu.

Povod zahtjevu oporbenih klubova jutrošnje su izjave hrvatskog premijera i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da bi odgoda rješavanja pitanja ZERP-a mogla blokirati pregovore s EU-om.

SDP-ov Tonino Picula istaknuo je da izjave Sanadera i Rehna jasno pokazuju da se zapelo u pregovorima s EU-om rekavši kako nije zadovoljan činjenicom da je na dnevni red tekuće saborske sjednice uvršteno Vladino izvješće o stanju pristupnih pregovora. Kazao je kako se rasprava o tom izvješću, kao i o drugim oporbenim točkama, odgađa uvrštavanjem novih prijedloga u dnevni red.

Dragutin Lesar iz HNS-a smatra da je riječ o ozbiljnoj temi koja ne trpi odgodu, a IDS-ov Damir Kajin uvjeren je da je proglašenje ZERP-a bilo pogreška. Smatra da bi Sabor žurno trebao raspravljati ne samo o ZERP-u nego i o pitanju priznanja neovisnosti Kosova.

Andrija Hebrang oporbi je odgovorio kako pitanje ZERP-a ne bi trebalo "izvlačiti van kad nam odgovara". Ustvrdio je da Rehnov posjet nije promijenio ništa te da Hrvatska ne će odustati ni od ZERP-a ni od pregovora s EU-om. "Ako se pred nas stavi alternativa ili-ili, o tome će sigurno odlučiti Sabor", rekao je Hebrang, naglasivši da je ta tema na dnevnom redu sjednice te da će Sabor o njoj raspravljati idući tjedan.

Nakon toga SDP-ovci su se demonstrativno povukli u prostorije kluba, a Milanka Opačić je novinarima izjavila kako će ujutro odlučiti hoće li bojkotirati sjednice sve do dana rasprave o Vladinom izvješću.

"Do ovog nije trebalo doći ovo je nepotrebna blamaža, o ovome smo trebali puno prije razgovarati svi u Saboru. Postoje dugoročni nacionalni interesi generacije i kratkoročni interesi države koja radi razliku, dovedeni smo da moramo raditi razliku, a dugoročni interes Hrvatske je Europska unija", izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović novinarima u Saboru. Pozvao je premijera Sanadera da se u Saboru raspravi to pitanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika