07.03.2008. / 08:39

Autor: Katarina Zorić

KRIZA VLADAJUĆE KOALICIJE

Sanader ukida ZERP?

HDZ je sve bliži odluci da se ZERP četvrti put zamrzne za zemlje EU do pristupa Hrvatske Uniji. Vlada će još jednom pokušati postići napredak intenzivnim diplomatskim kontaktima na stručnim razinama i sa slovenskom i s talijanskom stranom, ali ako se pojavi dvojba ZERP ili EU, onda je vrlo vjerojatna suspenzija ZERP-a do ulaska u EU

Nakon jučerašnje izjave izjave Olija Rehna da bi ZERP mogao blokirati pregovore, premijer Ivo Sanader pozvao je Đurđu Adlešič i Josipa Friščića na hitan sastanak. Koalicijski partneri trebali bi na današnjem sastanku pokušati pronaći rješenje za ZERP, rekla je za TotalPortal potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

HDZ je sve bliži odluci da se ZERP četvrti put zamrzne za zemlje EU do pristupa Hrvatske Uniji. Vlada će još jednom pokušati postići napredak intenzivnim diplomatskim kontaktima na stručnim razinama i sa slovenskom i s talijanskom stranom, ali ako se pojavi dvojba ZERP ili EU, onda je vrlo vjerojatna suspenzija ZERP-a do ulaska u EU, piše Jutarnji list.

S odustajanjem od ZERP-a vjerojatno će se neko vrijeme pričekati. Naime, potkraj idućega tjedna Sanader bi se u Bruxellesu trebao sastati sa slovenskim i talijanskim kolegama, ali nekakav dogovor je vrlo upitan s obzirom na to da Italija ima tehničku vladu, a Slovenija je u izbornoj godini u kojoj njihovi političari zbog pritisaka političke utakmcie nemaju veliki manevarski prostor.

Odustajanje od ZERP-a moglo bi izazvati ozbiljne probleme u vladajućoj koaliciji jer je šef HSS-a Josip Friščić jučer ponovno dao do znanja da HSS ne namjerava dići ruke od zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, a spreman je i zatražiti referendum hrvatskih građana o primjeni ZERP-a.

"Posljednje ankete govore da Hrvati daju potporu ulasku u EU, ali i da više od 50 posto građana ne prihvaća ucjene niti odustajanje od prava da gospodarimo ZERP-om. Da se dogodi odustajanje, odmah bi se pojavilo i pitanje granica gdje su neskrivene ambicije naših susjeda Slovenaca da im pripadne sve što mi smatramo da treba rješavati na sudu. Iščitao sam bilješke i rasprave posljednjega Swobodina izvješća i nigdje nije stavljen nikakav ultimatum pred nas pa si ga ne trebamo mi sami stavljati. Ako bi, pak, došlo do toga, tada bi najbolje bilo da građani kažu što o svemu misle", pojasnjio je Friščić.

Smatra da HDZ nije spreman trgovati ulaskom u EU po cijenu hrvatskoga prostora. "Već smo imali konsenzus o tom pitanju, pa ne vidim razlog da ga nemamo i sada", zaključio je Friščić.


Saborska rasprava o ZERP-u u srijeduU Saboru će se rasprava o ZERP-u i pregovorima s Europskom unijom održati najvjerojatnije u srijedu. SDP-ovi zastupnici jučer su revoltirano napustili sjednicu jer nije udovoljeno njihovom zahtjevu da se rasprava održi danas umjesto idući tjedan, za kada je i najavljena.Međutim, spletom okolnosti rasprava je ipak sinoć došla na red, ali nisu bili prisutni niti članovi vlade, niti SDP, pa je Luka Bebić odlučio da se ona ipak održi u srijedu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika