10.03.2008. / 19:08

Autor: Katarina Zorić

PREGOVORI

Odgoda primjene ZERP-a, Rehn očekuje ubrzanje pregovora

Za sutra je najavljen sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka na kojemu će biti riječi o ZERP-u i tijeku pristupnih pregovora

Premijer Ivo Sanader predložit će parlamentarnim strankama da ZERP ostane na snazi, ali da se ne primjenjuje do ulaska u Europsku uniju, izjavila je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić. Ono što nije htio reći premijer, rekla je Vesna Pusić nakon sjednice Odbora koja je bila zatvorena za javnost.

Sanader je na sjednici izvijestio o stanju u pregovorima s EU-om, a Vesna Pusić je najavila da će se više znati sutra za kada je najavljen sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka na kojemu će biti riječi o ZERP-u i tijeku pristupnih pregovora.

Vesna Pusić smatra da je pitanje ZERP-a trebalo rješiti ranije te da se u tom slučaju ne bi izgubilo dragocjeno vrijeme. Ponovila je da je cilj ove godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja, a zatvoriti ih do 10. mjeseca 2009. kada istječe mandat Europske komisije. Po njenom mišljenju ZERP predstavlja glavni problem u pogledu brzine pregovora, a drugi je spremnost Zagreba da preda pregovaračka stajališta i ispuni mjerila za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja.

Potpredsjednik Sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je nakon sjednice Odbora kako ne vjeruje da će odgoda ZERP-a do ulaska u EU ubrzati pristupne pregovore. "Ja u to ne vjerujem.To je samo prvi test za Hrvatsku nakon kojeg će se nastaviti s drugim pritiscima", rekao je Friščić.

Ocijenio je da su u pozadini spora sa Slovenijom nerješena granična pitanja. Po njegovim riječima, Hrvatska se u rješavanju bilateralnih sporova drži europskih standarda, a EU je ta koja je nedosljedna. "EU se mora odlučiti hoće li na Hrvatsku primjenjivati iste kriterije kao i za sve druge zemlje, a da se bilateralna pitanja rješavaju bilateralno ili će bilateralne probleme pretvoriti u stajališta Europske komisije", naglasio je šef HSS-a.

Najavio je da će se o premijerovu prijedlogu predsjedništvo HSS-a očitovati sutra, ustvrdivši da za opstanak vladajuće koalicije nije nužno da dvije najjače stranke imaju jedinstven stav. "To nije predviđeno koalicijskim sporazumom, ali je dobro da usuglasimo stavove", rekao je Friščić.

Rehn očekuje skoro rješenje pitanja ZERP-a

Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je danas da je rješenje pitanje ZERP-a vrlo blizu što će omogućiti brzi napredak u hrvatskim pristupnim pregovorima."Sada se radi na rješenju i uvjeren sam da to može uskoro biti riješeno u skladu sa zaključcima Vijeća iz veljače i u dobrom europskom duhu. Time bi bila uklonjena prepreka što bi dalo ključni poticaj hrvatskim pristupnim pregovorima", rekao je Rehn na današnjoj konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a."U novoj hrvatskoj Vladi postoji dobar poticaj da se intenziviraju reforme u određenim industrijskim sektorima", dodao je Rehn.

Predsjedavajući Vijeća EU-a slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da do sada nije bilo prepreka za hrvatske pristupne pregovore, nego samo najava da bi se to moglo dogoditi ako pitanje ZERP-a ne bude rješeno."Ako sam korektno informiran, nije bilo prepreka za hrvatske pristupne pregovore, bilo je najava da bi ih moglo biti ako Hrvatska ne suspendira ZERP, ali do sada prepreka nije bilo", rekao je Rupel. Pitanje ZERP-a "tiče se vjerodostojnosti naših hrvatskih prijatelja, hrvatske Vlade i parlamenta. Hrvatska je potpisala sporazum u pogledu ZERP-a i dužna je ispunit ono što je obećala", istaknuo je slovenski ministar vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika