10.03.2008. / 17:55

Autor: Katarina Zorić

SASTANAK

Sindikalisti Sanaderu najavili prosvjed

Sindikati prosvjedom žele upozoriti na nužnost ispunjavanja zahtjeva za poboljšanje položaja radnika u Hrvatskoj. Istaknuli su da je prosvjed isključivo socijalnog karaktera, bez utjecaja i sudjelovanja bilo koje političke opcije

Premijer Ivo Sanader te potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec danas su razgovarali s dijelom članova Predsjedništva SSSH o otvorenim pitanjima socijalnog dijaloga, izvjestio je Vladin ured za osnose s javnošću.

Sindikalni čelnici predvođeni predsjednicom najveće sindikalne središnjice u zemlji Anom Knežević obavijestili su premijera i njegove suradnike o pripremama za sindikalni prosvjed koji će se održati 12. travnja.

Sindikati prosvjedom žele upozoriti na nužnost ispunjavanja zahtjeva za poboljšanje položaja radnika u Hrvatskoj. Istaknuli su da je prosvjed isključivo socijalnog karaktera, bez utjecaja i sudjelovanja bilo koje političke opcije.

Predstavnici SSSH i Vlade suglasili su se da će odmah početi s radom na izradi prijedloga sporazuma o socijalnom partnerstvu za novi razvojni ciklus. U radnoj skupini sudjelovat će i predstavnici drugih zainteresiranih sindikalnih središnjica. Polazeći od dogovora iz Vukovara da se do 15. ožujka poslodavci i sindikati usuglase oko prijedloga Zakona o minimalnoj plaći, zaključeno je da će Vlada, ako taj dogovor izostane, najkasnije do 1. svibnja uputiti u saborsku proceduru odgovarajući prijedlog zakona o minimalnoj plaći. Također do kraja travnja sindikati će Vladi dostaviti svoj prijedlog Zakona o reprezentativnosti sindikata, a Vlada će ga uputiti u proceduru Hrvatskog sabora.

Na današnjem sastanku razmotreno je i niz pitanja sektorskog dijaloga, a dogovoreni su i oblici njegova unapređenja. Predstavnici SSSH naglasili su da su zainteresirani za aktivnije sudjelovanje u radnim skupinama za usklađivanje poglavlja 19. - Socijalna politika i zapošljavanje u pregovorima s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika