11.03.2008. / 19:03

Autor: Katarina Zorić

KRAJ KRIZE

Sanader najavio suspenziju ZERP-a, Friščić neodlučan

"Velika većina parlamentarnih stranaka slaže se da je za Hrvatsku trenutačno korisnije do ljeta 2009. završiti pregovore s Europskom unijom, što znači i neprimjenjivanje ZERP-a za zemlje članice Europske unije", rekao je Sanader

Premijer Ivo Sanader najavio je da će vladajuća većina sutra izići pred Sabor s prijedlogom da se ZERP ne primjenjuje na zemlje članice EU-a dok se ne pronađe rješenje u skladu s europskim standardima. Rješenje je to dvomjesečne dvojbe - nastavak pregovora za ulazak u Europsku uniju ili inzistiranje na ZERP-u, što znači i mogućnost formalne blokade pregovora.

"Velika većina parlamentarnih stranaka slaže se da je za Hrvatsku trenutačno korisnije do ljeta 2009. završiti pregovore s Europskom unijom, što znači i neprimjenjivanje ZERP-a za zemlje članice Europske unije", rekao je Sanader nakon sastanka s predsjednicima parlamentarnih stranaka u Banskim dvorima.

Sanader je uvjeren kako će takva odluka dovesti do ubrzanja pristupnog procesa i pregovora Hrvatske s Europskom unijom te je čak ustvrdio da mu je to osobno zajamčio Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje.

Premijer nije želio otkriti stajalište HSS-a, ali pohvalio ga je kao konstruktivnog i odgovornog koalicijskog partnera.

Sanaderovu pozivu na sastanak odazvali su se svi predsjednici stranaka. Zoran Milanović, predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a, novinarima je nakon dolaska na sastanak rekao kako je u Banske dvore došao "iz čiste kurtoazije". "Očekujem da Sanader dođe u Sabor, što je on ostavio za kraj ove smiješne dramulete", rekao je Milanović koji za sutra najavljenu saborsku raspravu o ZERP-u smatra zakašnjelom.

Na kritike iz SDP-a kako je Vlada bespotrebno potrošila dva mjeseca pokušavajući organizirati kvadrilateralni sastanak, Sanader je odgovorio rekavši kako će se konačno rješenje ipak morati pronaći u pregovorima sa susjednim zemljama te kako su zato SDP-ove kritike "površne".

Friščić još uvijek neodlučan

Ni nakon dvosatna sastanka Predsjedništva HSS-a u Hrvatskom saboru, Josip Friščić novinarima nije točno odgovorio na upit hoće li poduprijeti odgodu primjene ZERP-a na članice EU-a. "Predsjedništvo HSS-a ostaje pri stajalištu da su neutemeljeni zahtjevi da Hrvatska suspendira ZERP, zapravo to je pritisak susjeda da se granična pitanja rješavaju na njezinu štetu", istaknuo je Friščić.

Naglasio je da je HSS protiv odgode ZERP-a, ali su svjesni da se o tom pitanju mora postići dogovor u skladu s propisima EU-a, posebno kad je riječ o ribolovnoj sastavnici Pojasa.

Upitan ide li na razgovor s Klubom HDZ-a jer je premijer Ivo Sanader najavio da će klubovi vladajuće većine predložiti još jednu odgodu primjene ZERP-a, Friščić je odgovorio: "Ako me sjećanje dobro služi, a služi, raspravu je potaknuo SDP i prema tome očekujem da oni iziđu s određenim prijedlogom."

Dodao je da će premijer Sanader Hrvatski sabor izvijestiti o prošlotjednu razgovoru s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. "Iz toga će sigurno proizići određeni zaključci i kad ih vidimo, donijet ćemo svoje stajalište", rekao je Friščić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika