20.03.2008. / 09:04

Autor: Marko Biočina

IZGUBLJEN SPOR

Država mora Hypo banci platiti odštetu od 40 milijuna eura

Navodno je Hypo u startu tražio 30,6 milijuna eura odštete, ali na kraju im je sud dodijelio i desetak milijuna eura više

Hrvatska je na sudu u Londonu izgubila spor protiv Hypo banke i zbog toga će banci morati isplatiti odštetu od 40 milijuna eura. Kako piše Večernji list, spor datira još iz 1998. godine kada je Hypo zajedno s Eurospkom bankom za obnovu i razvoj od države za 66,7 milijuna kuna kupila 35 posto udjela u Slavonskoj banci.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka tada je Hypu garanitrala kako je slavonska banka u potpunosti sanirana. Provjeru je obavio EBRD, da bi kasnije Hypo preuzeo i njegov udjel, te danas posjeduje više od 95 posto vlasničkog udjela u banci. Ipak, krajem 2003. godine Hypo je uvidio kako su rezerve za kredite u Slavonskoj banciu bile premale i kako je tu učinjen propust.

Hypo je podigao tužbu protiv DAB-a, odnosno protiv njegovog vlasnika, a to je država. Tražili su 30,6 milijuna eura odštete, a na kraju im je sud dodijelio i desetak milijuna eura više.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika