26.03.2008. / 18:13

Autor: Katarina Zorić

NATO

Sanader: Poziv za članstvo u NATO-u je gotova stvar

Komisija je u ožujku objavila da bi, ubrza li reforme, Hrvatska mogla završiti pregovore do listopada 2009. što bi joj omogućilo članstvo početkom 2011, piše Reuters

"Hrvatska je na putu da počne najzahtjevnije pregovore s Europskom unijom u zadnja tri mjeseca, a nada se i da je poziv za članstvo u NATO-u "gotova stvar", rekao je hrvatski premijer u intervjuima agencijama Reuters i Associated Press.

"Uvjeren sam da možemo ispuniti sve nužne kriterije do ovoga ljeta i u roku završiti pristupne pregovore. Najsnažniji nam je motiv što to činimo za dobrobit svojih građana, ne samo da zadovoljimo Europsku komisiju", rekao je Sanader za Reuters.

Komisija je u ožujku objavila da bi, ubrza li reforme, Hrvatska mogla završiti pregovore do listopada 2009. što bi joj omogućilo članstvo početkom 2011, piše Reuters. Reformirati treba nedjelotvornu javnu upravu i pravosuđe, treba se boriti protiv korupcije, smanjiti državne poticaje i restrukturirati posrnule industrije poput brodogradnje.

"Sva su ta područja nesumnjivo veoma zahtjevna, ali mi ćemo se nositi s njima jer želimo da naši građani žive u zemlji europskih standarda", rekao je Sanader.

Do kraja lipnja Hrvatska mora točno odrediti plan reforme pravosuđa i brodogradnje i poduzeti odlučne mjere u borbi protiv korupcije.

Hrvatski premijer u razgovoru za AP rekao je da je pozivnica u NATO na skorom bukureštanskom summitu "gotova stvar", a istaknuo je i da će članstvo biti "dio krune" hrvatskoga stremljenja prema Zapadu.

"Posjet američkoga predsjednika Georga Busha nakon summita čast je za Hrvatsku. Bush će ovdje biti toplo dočekan", rekao je Sanader naglasivši da je to povijesni događaj u našim bilateralnim odnosima. "Smatramo to gestom prijateljstva i partnerstva", rekao je Sanader.

AP podsjeća da će Bush biti drugi američki predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od 1991. kad je stekla nezavisnost. Bill Clinton nakratko ju je posjetio prije 12 godina,.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika