31.03.2008. / 09:51

Autor: Marko Biočina

VATIKAN PRIZNAO

Muslimana ima više nego Katolika

Po prvi put u povijesti katolici nisu najmasovnija vjerska zajednica na svijetu. Sudeći po ovogodišnjem Vatikanskom statističkom godišnjaku, taj primat preuzeli su islamski vjernici kojih ukupno na svijetu ima oko 1,3 milijarde, što čini 19, posto svjetskog stanovništva. Katolika ima oko 1,13 milijardi. Glavni autor Vatikanskog statističkog godišnjaka monsinjor Vittorio Formenti potvrdio je kako su Muslimani preuzeli primat.

"Po prvi put u povijesti nismo prvi. Muslimani su nas pretekli", rekao je Formenti napominjući da je broj Katolika stabilan, ali da broj muslimanskih vjernika brže raste zbog većeg prirodnog prirasta.

Ipak, broj kršćanskih vjernika, Katolika, Pravoslavaca, Anglikanaca i Protestanata prelazi brojku od dvije milijarde i čini oko 33 posto ukupnog svjetskog stanovništva. Stručnjaci ističu kako ovi rezultati nisu iznenađenje te kako se radi otrendu koji traje već jako dugo, ali ovo je prvi put da ga je priznala i Katolička crkva.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika