31.03.2008. / 17:39

Autor: Katarina Zorić

DANSKA

Dopušteno kupanje u toplesu

Voditeljica kampanje 20-godišnja Astrid Vang istaknula je kako žene same trabaju odlučiti kada im grudi trebaju biti seksi, a kada ne. "U bazenima ne trabju biti seksi i zato ne trebaju biti pokrivene. Kupat ćemo se u toplesu baš kao i muškarci", pojasnila je Astrid Vang

Ženama u Kopenhagenu bit će dopušteno kupanje i šetanje oko bazena u toplesu. Ta je odluka rezultat jednogodišnje kampanje skupine Topless Front koja smatra da se žene treba tretirati jednako kao i muškarce, odnosno da i ženama treba dopustiti kupanje bez gornjeg dijela kupaćeg kostima.

Voditeljica kampanje 20-godišnja Astrid Vang istaknula je kako žene same trabaju odlučiti kada im grudi trebaju biti seksi, a kada ne. "U bazenima ne trabju biti seksi i zato ne trebaju biti pokrivene. Kupat ćemo se u toplesu baš kao i muškarci", pojasnila je Astrid Vang.

Danska kampanja bila je inspirirana švedskom organizacijom "Samo grudi" koja je nastala nakon što je spasioc na bazenu u blizini Stockholma zamolio dvije žene da obuku gornji dio kupaćeg kostima.

Švedski prosvjednici održali su već nekoliko skupova u zemlji ali još uvijek se bore za pravo da se i žene kupaju u toplesu.

"Želimo da se naše grudi tretiraju normalno kao i muške tako da slobodno možemo skinuti majice na nogometnim utakmicama", rekla je jedna od voditeljica švedske organizacije 22-godišnja Ragnhild Karlsson

Aktivistice očekuju slične kampanje diljem Europe, uključujući i Veliku Britaniju.

Gradska vlast u Vancouveru, gradu koji se smatra utvrdom viktorijanskih vrijednosti, već je prije nekoliko godina dopustila ženama da se na bazenima i plažama kupaju i sunčaju u toplesu.

Ženama u toplesu usprotivili su se jedino spasioci koji kažu kako bi se našli u neugodnoj situaciji kada bi prilikom spašavanja morali odlučiti za koji dio tijela uhvatiti unesrećenu ženu.

Vijeće za kulturu grada Kopenhagena oduševljeno je izglasalo odluku o dopuštanju kupanja u toplesu. Frank Hedegaard iz Socijalističke narodne stranke istaknuo je kako ne razumije zašto neki ljudi gole ženske grudi smatraju uvredljivima.

"Ova je odluka izuzetno važna jer pokazuje da ženska tijela nisu samo seksualni objekti", zaključio je Hedegaard.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika