02.04.2008. / 17:34

Autor: Katarina Zorić

SUMMIT NATO-A

Hrvatskoj pozivnica sutra prijepodne

Hrvatska se nada, zajedno s Albanijom i Makedonijom, zemljama partnericama iz Američko-jadranske povelje, pozivnici za članstvo u savez 26 država, čime bi bio ostvaren jedan od strateških ciljeva hrvatske vanjske politike

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader doputovali su na summit NATO-a u Bukureštu na kojem Hrvatska očekuje pozivnicu za članstvo u tom vojno-političkom savezu.

Mesić i Sanader sletjeli su u bukureštansku zračnu luku gdje cijeloga dana pristižu šefovi država i vlada oko 60 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja koji će sudjelovati na 59. i dosad najvećem sastanku na vrhu Sjevernoatlanskog saveza.

Hrvatska se nada, zajedno s Albanijom i Makedonijom, zemljama partnericama iz Američko-jadranske povelje, pozivnici za članstvo u savez 26 država, čime bi bio ostvaren jedan od strateških ciljeva hrvatske vanjske politike.

I dok je konsenzus saveznika oko pozivnice Hrvatske posve izvjestan, šanse Makedonije umanjuje prijetnja grčkog veta zbog spora oko ustavnog imena te bivše jugoslavenske republike. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je kako će učiniti sve da Makedonija dobije pozivnicu i kako će se o tome razgovarati "do zadnjeg trena".

Službeno upućivanje pozivnica očekuje se sutra tijekom prijepodneva na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća kada će čelnici zemalja NATO-a razmotriti napredak sve tri zemlje i njihovu spremnost za ulazak u Savez osnovan 1949. godine u Washingtonu.

Osim proširenjem, summit će se baviti operacijama u Afganistanu i na Kosovu, planovima za postavljanjem američkog proturaketnog štita u Europi te odnosima s Rusijom.

Na summitu se očekuje šezdesetak predsjednika država ili vlada, a na skupu će prvi put sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika