07.04.2008. / 17:22

Autor: Katarina Zorić

EU

Europski parlament očekuje Hrvatsku u EU tijekom 2010. godine

U izvješću glavnog tajnika Europskog parlamenta o preliminarnim nacrtima troškova za financijsku godinu 2009. kaže se da "sadašnje vremenske projekcije ukazuju na mogućnost ulaska Hrvatske tijekom 2010. godine"

Europski parlament očekuje Hrvatsku u Europskoj uniji 2010. godine. Naime, prema projekcijama svojih troškova za sljedeću godinu u kojima se predviđaju sredstva za parlamentarne promatrače iz Hrvatske, Europski parlament na članstvo Hrvatske u EU računa tijekom 2010. godine.

Parlamentarni promatrači pozivaju se u Europski parlament nakon potpisivanja pristupnog sporazuma kako bi se upoznali s radom Europskog parlamenta. Promatrači mogu sudjelovati u radu parlamentarnih odbora, ali bez prava glasa te pratiti plenarne sjednice Parlamenta. Stupanjem u članstvo promatrači postaju zastupnici dok zemlja koja je ušla u EU ne raspiše izbore za Europski parlament. Promatrači se ne biraju na općim izborima, nego ih delegira njihov nacionalni parlament.

U izvješću glavnog tajnika Europskog parlamenta o preliminarnim nacrtima troškova za financijsku godinu 2009. kaže se da "sadašnje vremenske projekcije ukazuju na mogućnost ulaska Hrvatske tijekom 2010. godine".

"Stoga, ako političke vlasti, kao i kod ranijih proširenja, odluče pozvati promatrače 12 mjeseci prije pristupanja, Parlament mora moći snositi troškove za te promatrače u zadnjem kvartalu 2009. godine", navodi se u tom dokumentu.

Za hrvatske promatrače za 2009. predviđa se privremeni iznos od pola milijuna eura, iz čega bi se financirali njihovi troškovi putovanja i dnevnice, zapošljavanje ugovornih djelatnika, troškovi prevođenja i uredi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika