09.04.2008. / 17:27

Autor: Katarina Zorić

PREGOVORI

Hrvatska ispunila još jedno mjerilo u pregovorima s EU

Hrvatska je ukupno dobila mjerila za otvaranje pregovora u 11 od 33 poglavlja europske pravne stečevine. Pravna stečevina EU podijeljena je u 35 poglavlja, ali se o poglavljima Institucije i Ostala pitanja ne pregovara

Odbor stalnih predstavnika EU (COREPER) ocijenio je danas u Bruxellesu da je Hrvatska ispunila mjerilo za otvaranje poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost koje je čekalo na verifikaciju gotovo godinu i pol dana, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora.

Europska unija je od Hrvatske u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, još u srpnju 2006., kao mjerilo za otvaranje, zatražila akcijski plan o integriranom upravljanju granicama.

Hrvatska je vlada 5. prosinca 2006. godine predala taj akcijski plan finskom predsjedništvu EU, ali Slovenija nije davala suglasnost jer je u tom dokumentu navedena ukupna dužina hrvatskih granica, što je Ljubljana smatrala prejudiciranjem razgraničenja između dviju zemalja.

Nakon što je Hrvatska odlučila odgoditi primjenu ZERP-a za zemlje članice EU, uočljiv je napredak u europskim institucijama u ispunjavanju određenih koraka potrebnih za otvaranje poglavlja.

Prošli je tjedan COREPER verificirao pet mjerila za otvaranje pregovora u tri poglavlja.

Mjerilo ili benchmark novi je instrument koji Europska unija koristi u pregovaračkom postupku. U prethodnom krugu proširenja taj mehanizam nije bio institucionaliziran i nije korišten kao uvjet za otvaranje nego za zatvaranje pregovora o pojedinom poglavlju.

Hrvatska je ukupno dobila mjerila za otvaranje pregovora u 11 od 33 poglavlja europske pravne stečevine. Pravna stečevina EU podijeljena je u 35 poglavlja, ali se o poglavljima Institucije i Ostala pitanja ne pregovara.

Riječ je o ukupno 23 mjerila za otvaranje, a Hrvatska ih je do sada predala deset i to za sedam poglavlja. Šest mjerila za četiri poglavlja već su verificirana, a četiri su na analizi u Europskoj komisiji.

Preostalih 13 mjerila za četiri poglavlja Hrvatska mora predati do kraja lipnja ako želi završiti pregovore do jeseni sljedeće godine, upozorio je jučer europski povjerenik za proširenje Olli Rehn nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.

Nakon što je ispunjeno mjerilo i službeno verificirano, predsjedništvo EU odmah će uputiti hrvatskoj Vladi pismo s pozivom da dostavi pregovaračko stajalište za to poglavlje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika