09.04.2008. / 19:47

Autor: Katarina Zorić

MAESTRO

Osumnjičen i četvrti potpredsjednik HFP-a

To je danas objavljeno u priopćenju USKOK-a, na službenim stranicama Državnog odvjetništva RH gdje, međutim, nisu navedena puna imena i prezimena novih osumnjičenika u istrazi korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio zahtjev za proširenjem istrage u slučaju Maestro i na četvrtog potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Velimira Kračuna zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te protiv poduzetnika I.O. zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

To je danas objavljeno u priopćenju USKOK-a, na službenim stranicama Državnog odvjetništva RH gdje, međutim, nisu navedena puna imena i prezimena novih osumnjičenika u istrazi korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

USKOK u priopćenju navodi kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik, Velimir Kračun, od 13. ožujka do 4. lipnja 2007. u Zagrebu, kao potpredsjednik HFP-a u sektoru financija i predsjednik stručnog povjerenstva HFP-a, omogućio tvrtki čiji je direktor drugoosumnjičeni I.O., pobjedu na natječaju javne nabave bez obzira na druge ponuđače u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi tvrtki u iznosu od 298.900 kuna. To je, navodi se, učinio na traženje direktora I.O.

U priopćenju se kaže da se radilo o pripremi i provedbi javnog nadmetanja, objavljenog u travnju 2007., za pružanje usluga procjene vrijednosti poslovanja jednog dioničkog društva zbog pripreme postupka privatizacije.

Osnovano se sumnja da Kračun, iako je znao da ta tvrtka nije sposobna obaviti procjenu prema traženim uvjetima, o tome nije obavijestio članove Povjerenstva, koji su na sastanku u svibnju 2007. kao najboljeg od pet ponuđača izabrali upravo tvrtku drugoosumnjičenika.

Potom je osumnjičeni Kračun, bez znanja Tajništva HFP-a i prije konačnosti odluke o odabiru, 1. lipnja 2007., ugovor, koji mu je prethodno elektronskom poštom uputio I. O., osobno donio predsjedniku HFP-a na potpis. Na temelju toga je Kračun izdao nalog računovodstvu HFP-a da tvrtki drugoosumnjičenika u dva navrata isplati avanse čime joj je pribavljena protupravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 298.900 kuna.

USKOK je u veljači ove godine podignuo optužnicu protiv trojice bivših potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca, vezano za korupciju u HFP-u. Sva trojica su u pritvoru.

Vezane vijesti

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez...

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez Sanadera'

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" da optuženi bivši potpredsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika