10.04.2008. / 08:40

Autor: Katarina Zorić

NEMIRI

HNS-u prijeti raskol

Stranka je nakon odlaska Dragutina Lesara iz HNS-a jučer u priopćenju izrazila žaljenje. No Čačić šuti, poručuje da ne daje izjave, a Pusić također odbija o tome govoriti. Neki HNS-ovci procjenjuju da je već počeo obračun sa svima koji su podržali njegove protukandidate Anutna Kapraljevića i župana Josipa Posavca

Prvim potezima novoga predsjednika HNS-a Radimira Čačića nisu zadovoljna dvojica od šestero HNS-ovih saborskih zastupnika, Miljenko Dorić i Goran Beus Richembergh. Smatraju da se tako u stranku ne uvodi demokratizacija koju je Čačić obećao uoči devetog stranačkog sabora te da bi moglo otići još ljudi ako se situacija nastavi, piše Jutarnji list.

"Ta dva poteza, zaokret stranačke politike prema HDZ-u i Lesarova smjena bez suglasnosti predsjedništva dokazuju da se krenulo u krivom smjeru. Suprotnom od onog koji nam je Čačić bio obećao u pismu prije sabora, u kojem je tražio da ga podržimo te najavio reformu statuta i demokratizaciju stranke", rekao je zastupnik Miljenko Dorić.

Stranka je nakon odlaska Dragutina Lesara iz HNS-a jučer u priopćenju izrazila žaljenje. No Čačić šuti, poručuje da ne daje izjave, a Pusić također odbija o tome govoriti. Neki HNS-ovci procjenjuju da je već počeo obračun sa svima koji su podržali njegove protukandidate Anutna Kapraljevića i župana Josipa Posavca.

Iako sam Lesar ne želi govoriti o razlozima odlaska, doznaje se da je jedan od uzroka to što su ga Čačić i Vesna Pusić namjeravali smijeniti. Ponudili su mu da poziciju predsjednika Kluba zamijeni potpredsjedničkom. On je to odbio. Na njegovo mjesto bit će imenovana Vesna Pusić. Čačić i ona procijenili su da bi joj trebala pripasti važna funkcija nakon odlaska s mjesta predsjednice HNS-a.

Dio dužnosnika HNS-a procjenjuje, međutim, da je jedan od razloga smjene Dragutina Lesara to što je podržao Čačićeva protukandidata, Antuna Kapraljevića. Odmazde se boji i dužnosnik vukovarsko-srijemskog HNS-a Željko Đerek, koji je također bio za Kapraljevića, a ne za Čačića."Činom Lesarove smjene otvoren je lov na sve potpisnike za Kapraljevića i Posavca. Sad samo čekam da me izbace jer sam se potpisao za Kapraljevića", izjavio je Đerek.

Zastupnik Beus Richembergh smatra da nakon Lesarova odlaska u HNS-u ništa više neće biti isto. "Taj je događaj motiv za to da vodstvo dobro razmisli o potrebi još otvorenije demokratizacije odnosa u stranci. Ne smijemo dopustiti da zavlada lakoća odricanja od kvalitetnih ljudi. Stranka je živ organizam. Nitko je ne može privatizirati i očito je da treba provesti korijenite reforme", kaže Richembergh i dodaje da nije korektno da se tako važne odluke donose bez suglasnosti stranačkih tijela, koja ovih dana još nisu bila formirana.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika