14.04.2008. / 16:13

Autor: Katarina Zorić

CEH UGOSTITELJA

Ne treba žuriti sa zabranom pušenja jer smo turistička zemlja

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika predlaže, među ostalim, da se restoranima omogući da 30 posto svoga prostora osposobe za pušače i to na način da taj prostor bude fizički odvojen od nepušačkog prostora

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore žele da se njihovi prijedlozi uzmu u obzir prilikom donošenja zakona o zabrani pušenja u javnim prostorima. "Ministarstvo zdravstva nas je prepoznalo kao partnere i mi ćemo uputiti svoje prijedloge kako bi se što bolje reguliralo pitanje pušenja u ugostiteljskim objektima", rekao je za Nacional.hr predsjednik Ceha Vili Šaina.

Šaina smatra da Hrvatska koja želi biti privlačna turistička destinacija ne smije žuriti s takvim zakonskim propisima. "Mi smo turistička zemlja i o tome treba voditi računa. Mislim da bismo se mogli ugledati na Španjolsku. Tamo je dopušteno pušenje u objektima koji su manji od sto kvadrata. U turističkom smislu naša konkurencija je Grčka i tamo nije zabranjeno pušenje u ugostiteljsim objektima. Mislim da ni mi ne moramo žuriti s takvim odlukama", istaknuo je Šaina.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika predlaže, među ostalim, da se restoranima omogući da 30 posto svoga prostora osposobe za pušače i to na način da taj prostor bude fizički odvojen od nepušačkog prostora. Noćnim barovima, klubovima, diskotekama i kafićima, smatraju ugostitelji, treba dati mogućnost da se sami opredijele jesu li namijenjeni pušačima ili nepušačima.

Predlažu da se ugostiteljima da minimalno godinu dana kako bi se pripremili za provođenje tog zakona. U slučaju prekršaja, smatraju da kaznu ne treba plaćati ugostitelj već gost koji je prekršio zakon.

Ugostitelji smatraju da im se treba dati minimalno godinu dana kako bi se pripremili za provođenje tog zakona. Posebno ističu da u slučaju prekršaja, kaznu ne bi trebao plaćati ugostitelj već gost koji je prekršio zakon.

"Moramo svi surađivati. Ako Ministarstvo zdravstva ne uvaži naše prijedloge i to argumentira, mi ćemo uvažiti njihovo mišljenje. Želimo pokazati da ugostitelji žele biti svima partneri te da žele sudjelovati u kreiranju svih pozitivnih zakona u pogledu ugostiteljske djelatnosti. Ako je to u interesu zdravlja, mi ćemo se s tim složiti", zaključio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Vili Šaina.

Vezane vijesti

I Bugarska zabranila pušenje

I Bugarska zabranila pušenje

Bugarski parlament izglasao je u četvrtak zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima od 1. lipnja, u nastojanju da odvrati od te štetne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika