16.04.2008. / 13:23

Autor: Katarina Zorić

ONEMOGUĆENA TUŽBA

Ustavni sud odbio skinuti imunitet predsjedniku Mesiću

Tražeći od Ustavnog suda da mu se omogući pokretanje privatne parnice Kokić je ustvrdio da je pročitavši "krajnje uvredljiv" dio Predsjednikove izjave osjetio "snažnu uvredu" i pobunu cijelog svog bića

Ustavni sud danas je odbio skinuti imunitet predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, čime je onemogućio da Josip Kokić tuži predsjednika za uvredu.

Zahtjev da mu se omogući pokretanje kaznenog postupka, odnosno podizanje privatne tužbe protiv predsjednika Republike, Kokić je podnio osjetivši se uvrijeđen Mesićevim osvrtom na prosvjed kojemu je cilj bila promjena imena Trga maršala Tita u Kazališni trg.

U osvrtu od 12. veljače ove godine, objavljenom u Novom listu pod naslovom "I Katolička crkva nasjela je na propagandu protiv antifašizma", Mesić je neke organizatore okupljanja na Trgu maršala Tita, među ostalim, nazvao i spodobama.

Tražeći od Ustavnog suda da mu se omogući pokretanje privatne parnice Kokić je ustvrdio da je pročitavši "krajnje uvredljiv" dio Predsjednikove izjave osjetio "snažnu uvredu" i pobunu cijelog svog bića.

Prema Ustavu, predsjednik Republike ima imunitet nepovredivosti pa ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak, bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda.

Na tu su se odredbu ustavni suci pozvali i u obrazloženju odluke o Kokićevom zahtjevu koji je odbijen jednoglasno.

Ustavni sud odbio je kao neosnovan i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o privatizaciji. Predlagatelj je osporavao mogućnost prodaje dionica na dvadesetogodišnju otplatu, no ustavni su suci sa sedam glasova za i tri protiv dali za pravo zakonodavcu, ističući da tom odredbom nije povrijeđeno načelo jednakosti građana pred zakonom.

Sud se također pozvao i na raniju odluku kada je zaključeno da zakonodavac zbog ostvarenja ciljeva privatizacije može odrediti i osobe ili skupine koje dionice mogu dobiti i bez naknade.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika