16.04.2008. / 18:13

Autor: Katarina Zorić

NATO

Sanader udrugama poručio da se obrate Saboru

Bude li sve teklo prema planu, Hrvatska bi u punopravno članstvo trebala biti primljena na idućem summitu NATO-a koji će se 2009. održati u Berlinu

Državni odbor za članstvo RH u NATO-u sastao se danas prvi puta nakon primanja pozivnice za ulazak u NATO na summitu u Bukureštu.

Nakon što je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković jučer službeno prihvatio poziv glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hopa Scheffera za početak pristupnih razgovora o Hrvatskom članstvu u NATO-u, premijer Ivo Sanader danas je izvjestio da službeni razgovori počinju već u ponedjeljak, 21. travnja, javlja HRT. U srpnju bi trebao biti potpisan sporazum o Protokolu ulaska u Savez. Slijedi ratifikacija od država članica i Hrvatskog sabora.

Neke zemlje kao npr. Mađarska, Litva i Njemačka obećale su Protokol ratificirati u najkraćem vremenu, dok će u nekim zemljama, zbog složenih unutarnjih načina odlučivanja, kao što su Belgija ili Španjolska, ratifikacija ići sporije.

Bude li sve teklo prema planu, Hrvatska bi u punopravno članstvo trebala biti primljena na idućem summitu NATO-a koji će se 2009. održati u Berlinu.

Nevladinim udrugama, koje traže raspisivanje referenduma o pristupanju NATO-u i koje smatraju da se 125 000 potpisa ne smije zanemariti, premijer je poručio neka pokrenu saborsku inicijativu za izmjenu zakona o referendumu. Dotad će vrijediti sadašnja zakonska odredba prema kojoj je za raspisivanje referenduma potrebna suglasnost 10 posto stanovnika Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika