18.04.2008. / 08:08

Autor: Katarina Zorić

SLOVENIJA

Rupel: Na granici s Hrvatskom imamo 20 spornih točaka

Slovenija je, naime, spremna na međunarodnu arbitražu oko granice s Hrvatskom, ali uz tri uvjeta - prihvaćanje stanja kakvo je bilo na dan njezina osamostaljenja 25. lipnja 1991., razmatranje i spornih dijelova kopnene granice te prihvaćanja načela pravičnosti

"Na cijeloj slovensko-hrvatskoj kopnenoj granici postoji dvadesetak spornih točaka", izjavio je sinoć slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u informativnoj emisiji Odmevi Slovenske televizije. Istaknuvši kako će sud morati pogledati svaku spornu točku te presuditi komu taj teritorij pripada, Rupel je izrazi nadu da će to biti u slovensku korist.

Na jučerašnjoj sjednici parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Rupel je predstavio Vladin dokument o predviđenim sastancima slovensko-hrvatskih mješovitih povjerenstava koja moraju donijeti obostrano prihvatljiv pravni okvir za međunarodnu arbitražu o graničnom sporu.

Slovenija je, naime, spremna na međunarodnu arbitražu oko granice s Hrvatskom, ali uz tri uvjeta - prihvaćanje stanja kakvo je bilo na dan njezina osamostaljenja 25. lipnja 1991., razmatranje i spornih dijelova kopnene granice te prihvaćanja načela pravičnosti. Upravo to su smjernice koje je Odbor uputio svojim diplomatima za sastanak Mješovite slovensko-hrvatske komisije koji će se idućega tjedna održati u Rijeci. Komisiju vode Davorin Rudolf s hrvatske i Miha Pogačnik sa slovenske strane.

Slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je da nije važno o vlastitim argumentima uvjeravati domaću javnost, nego to treba činiti u vanjskim odnosima i instituciji koja bude odlučivala. "Uostalom, naši pregovarači mogu u svakom trenutku prekinuti pregovore i otići ako hrvatska strana ne uvaži neke od naših temeljnih prijedloga", zaključio je Rupel.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika