21.04.2008. / 09:13

Autor: Marko Biočina

Srbija

Nikolić želi Koštunicu za premijera

Ukoliko blok DSS-a i radikala osvoji većinu na predstojećim izborima može se očekivati daljnje jačanje međudržavnih odnosa s Rusijom i zahlađenje odnosa s Europskom unijom i svim državama koje su priznale neovisno Kosovo

Kao što se i očekivalo, čelnik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ponudio je suradnju Demokratskoj stranci Srbije, a njezinom predsjedniku Vojislavu Koštunici mjesto premijera. Tako je i službeno potvrđeno kako će te dvije stranke pokušati formirati vlast nakon izbora, no Nikolić za sada odbija otkriti hoće li i kada biti potpisan i službeni koalicijski sporazum. Uvjeren je kako je s Koštunicom moguće ostvariti dobru suradnju.

"Potpuno sam otvoren za razgovor jer Srbiju ovaj put nitko ne smije prevariti. Uvjeren sam da posljednjih osam godina Srbija ide u pogrešnom smjeru. Uvjeren sam da Koštunica nema ništa protiv promjene jer je ovih osam godina za njega bilo otrežnjenje. Čak i taj strahoviti pritisak koji će EU izvršiti na njega 11. svibnja, neće mu predstavljati prepreku da kaže kako su radikali bili u pravu jer nismo smjeli zatvoriti vrata Rusiji, Kini, Indiji, arapskom svijetu, afričkim državama i Latinskoj Americi", rekao je Nikolić.

Ukoliko blok DSS-a i radikala osvoji većinu na predstojećim izborima može se očekivati daljnje jačanje međudržavnih odnosa s Rusijom i zahlađenje odnosa s Europskom unijom i svim državama koje su priznale neovisno Kosovo.

Tako je Nikolić u intervjuu beogradskom Pressu poručio kako smatra da srbiji ne treba novac iz europskih fondova: "Ne može se novcem opravdati odricanje od Kosova i Metohije. Boris Tadić i Vojislav Koštunica su nas za ovih osam godina doveli u situaciju da ovisimo isključivo o tome hoće li nam EU dati milijun dolara ili ne. Što će nam fondovi EU kad mi taj novac možemo zaraditi svojim radom? Ovdje je samo pitanje hoćemo li i dalje živjeti od milostinje ili od svoga rada. Ne želim živjeti od pretpristupnih i pristupnih fondova, nego od svoga rada".

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika