22.04.2008. / 15:09

Autor: Katarina Zorić

RIJEKA

Hrvati i Slovenci na sastanku za pripremu arbitraže

Dok je Hrvatska za bezuvjetnu provedbu dogovora s Bleda o izlasku pred Međunarodni sud u Haagu, u Sloveniji smatraju da pri odlučivanju, osim pravnih argumenata, treba primijeniti načela pravednosti

Prvi radni sastanak hrvatsko-slovenskog stručnog povjerenstva za pripremu arbitraže zbog rješavanja graničnog spora održava se danas u Rijeci. Sastanak je zatvoren za javnost.

Međudržavnu komisiju s hrvatske strane vodi akademik Davorin Rudolf, a sa slovenske Miha Pogačnik. Oni će početi utvrđivanje spornih točaka kojih je, prema slovenskoj strani, dvadesetak, duž gotovo 700 kilometara duge granice. Treba utvrditi i pravni okvir prema kojem će se voditi arbitražni postupak.

Dok je Hrvatska za bezuvjetnu provedbu dogovora s Bleda o izlasku pred Međunarodni sud u Haagu, u Sloveniji smatraju da pri odlučivanju, osim pravnih argumenata, treba primijeniti načela pravednosti.

Slovenci su spremni na međunarodnu arbitražu oko granice s Hrvatskom, ali uz tri uvjeta - prihvaćanje stanja kakvo je bilo na dan njezina osamostaljenja 25. lipnja 1991., razmatranje spornih dijelova kopnene granice te prihvaćanje načela pravičnosti.


Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika