22.04.2008. / 19:05

Autor: Katarina Zorić

RIJEKA

Prvi sastanak Slovenije i Hrvatske oko rješavanja graničnih pitanja

Pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bila je tema prvog radnog sastanka hrvatsko-slovenskog stručnog povjerenstva za pripremu arbitraže koji je danas održan u Rijeci. Na sastanku zatvorenom za javnost istaknuto je nekoliko mogućnosti o tome tko će rješavati pitanje granice: Međunarodni sud pravde u Haagu, Stalni arbitražni sud ili ad hoc arbitraža.

Međudržavnu komisiju s hrvatske strane vodio je akademik Davorin Rudolf, a sa slovenske Miha Pogačnik. Pogačnik je izjavio da su razgovori protekli u prijateljskom ozračju te da su se razmatrala pitanja načina, organizacije i vremenske dinamike posla. Govoreći o formi i postupcima pripreme okvira, Pogačnik je rekao kako smatra da tu neće biti problema te kako vjeruje da će se razgovori, koji će biti nastavljeni u Sloveniji potkraj svibnja, voditi na stručnoj razini kao danas.

Ustvrdio je kako je za Sloveniju važno da se spor riješi na pravedan način koji će zadovoljiti interese obiju država, u skladu s međunarodnim pravom. "Treba naglasiti da rješenje treba biti pravedno i to će biti imperativ koji će naša država dati kao naputak u daljnjem rješavanju tog pitanja", istaknuo je Pogačnik.

Rudolf je također naglasio da su razgovori protekli u prijateljskom ozračju, sa željom da se pridonese rješavanju spora koji se vuče godinama i koji je, kako je dodao, nepotreban. Dodao je da se neka stajališta slovenske i hrvatske strane razlikuju, ali kako se nada da će se u daljnjim razgovorima nastojati napraviti sve da se granica konačno definira, za dobro i Hrvatske i Slovenije.

Rudolf je istaknuo kako se daje prednost onom forumu koji ima jaku judikaturu, koji ima profesionalne suce i koji ovaj spor može riješiti vrlo brzo. Smatra da bi spor pred Međunarodnim sudom pravde moglo riješiti malo vijeće od 5 sudaca koje je rješavalo spor između SAD-a i Kanade i to bi išlo, kako je rekao, dosta brzo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika