22.04.2008. / 19:41

Autor: Katarina Zorić

USPOREDBA CIJENA

Hrvatska po cijenama hrane najskuplja u regiji

Cijene hrane u Hrvatskoj bile su na razini 87 posto prosjeka EU-a. Nakon nje slijede Turska s 83 posto europskog prosjeka, zatim Albanija i BiH s po 70 posto, Srbija sa 76 posto i Makedonija s 55 posto

Hrvatska je najskuplja od svih zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja te skuplja od nekih zemalja članica EU-a, pokazuje usporedba razine cijena za zapadni Balkanu u 2006. godini, koju je objavila Europska komisija.

Eurostat je objavio usporedbu cijena u 2006. godini u četiri zemlje zapadnog Balkana - Albanija, BiH, Crna Gora i Srbija, trima kandidatskim zemljama - Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj te u sedam susjednih zemalja članica EU-a - Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunjska i Slovenija.

Cijene hrane u Hrvatskoj bile su na razini 87 posto prosjeka EU-a. Nakon nje slijede Turska s 83 posto europskog prosjeka, zatim Albanija i BiH s po 70 posto, Srbija sa 76 posto i Makedonija s 55 posto. Od susjednih zemalja, članica EU-a, hrana je najskuplja u Italiji, Austriji, Grčkoj i Sloveniji, objavio je HRT.

Kod cijena obuće i odjeće, Hrvatska je iznad prosjeka EU-a, 106 posto, što je iznad cijena u Italiji (104 posto) i Austriji (102 posto) i Slovenije i Grčke s po 101 posto. Iznad prosjeka je i Crna Gora sa 105 posto, dok su ostale zemlje obuhvaćene analizom ispod europskog prosjeka. Što se tiče cijena pokućstva, opreme i održavanja, Hrvatska je zajedno sa Slovenijom najskuplja (85 posto europskog prosjeka), a najjeftinija Bugarska s 55 posto.

U pogledu troškova stanovanja, uključujući vodu, struju, plin i druga goriva, Hrvatska nije pretjerano skupa u odnosu na druge (40 posto). Od nje su skuplje Albanija (43 posto) i Crna Gora (41 posto). Najskuplja je Italija sa 104 posto, zatim Austrija s 95 posto, a najjeftinije su Bugarska i BiH s po 28 posto.

Zdravstvo i obrazovanje u Hrvatskoj točno su na polovici cijena u EU-u. Najskuplje je u Italiji (119) i Austriji (112 poso), a najjeftinije u Albaniji i Bugarskoj s po 20 posto. Hoteli i restorani u Hrvatskoj su na 83 posto od europskog prosjeka. Od nje su skuplje Italija (101 posto) i Austrija (98 posto), a najjeftinije su Bugarska (35) i Makedonija (43 posto).

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika