23.04.2008. / 08:58

Autor: Katarina Zorić

NEORGANIZIRANOST

Vladajućima se ne da dolaziti na sjednice parlamentarnih odbora

U većini demokratskih država upravo su parlamentarni odobri mjesta gdje se vode najžešće rasprave, ali u Hrvatskoj su svedeni na tijela koja samo formalno propuštaju zakonske prijedloge u daljnju proceduru

Izvješće o korištenju pretpristupnih fondova Europske nije dobilo prolaz na sjednici matičnog saborskog Odbora za financije i državni proračun. Naime, predsjednik Odbora, HDZ-ov Goran Marić, na sjednici nije imao dovoljno ruku vladajućih zastupnika za izglasavanje tog važnog izvješća.

Na sjednici Odbora u trenutku glasanja bila su prisutna trojica zastupnika HDZ-a te četvero zastupnika oporbe. Zastupnici HNS-a i SDP-a bili su protiv i suzdržani, a zastupnici HDZ-a glasali su za, piše Jutarnji list.

Marić je glasovima HDZ-ovih zastupnika pribrojio još jedan glas zastupnika Davora Huška koji je nazočio samo početku sjednice. Konačni odnos glasova bio je četiri za Izvješće, tri protiv i jedan suzdržan.

"Izvješće nismo podržali jer su ozbiljni propusti u korištenju pretpristupnih fondova, koje nam predbacuje i Europska komisija i naša državna revizija, u njemu svedeni na tehničke prekršaje. Budući da Izvješće nije dobilo većinu glasova, mi smatramo da nije prošlo", pojasnila je zastupnica SDP-a Dragica Zgrebec.

Predsjednik Odbora stvari vidi drukčije. "Budući da su se glasovi podijelili, Odbor je donio zaključak da nismo donijeli odluku", rekao je Marić.

U većini demokratskih država upravo su parlamentarni odobri mjesta gdje se vode najžešće rasprave, ali u Hrvatskoj su svedeni na tijela koja samo formalno propuštaju zakonske prijedloge u daljnju proceduru. O važnosti koja se daje odborima dovoljno govori to da šef HSS-a Josip Friščić nije došao ni na jednu od pet održanih sjednica Odbora za financije.

Vezane vijesti

Policija pretražila domove oporbenih čelnika u Rusiji

Policija pretražila domove oporbenih čelnika u Rusiji

Policija je pretražila domove nekoliko čelnika ruske oporbe objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na priopćenje policije. Antikorupcijski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika