23.04.2008. / 09:54

Autor: Tanja Molvarec

UČENICI IZLAZE NA ULICE

Srednjoškolci protiv državne mature

Najnezadovoljniji su učenici trećeg razreda strukovnih škola, koji su tek prije nekoliko mjeseci doznali da će i oni 2009. biti prva generacija koja bez položene mature neće moći upisati fakultet

Uvođenje državne mature izazvalo je snažan revolt srednjoškolaca u Hrvatskoj koji su najavili izlazak na ulice ukoliko im ministar Primorac ne odgodi primjenu mature za godinu dana.

Potporu učenicima su najavili i profesori. Najnezadovoljniji su učenici trećeg razreda strukovnih škola, koji su tek prije nekoliko mjeseci doznali da će i oni 2009. biti prva generacija koja bez položene mature neće moći upisati fakultet.

Ni gimnazijalci nisu bezbrižni. "Matura je dobra stvar, ali previše je pitanja oko mature još uvijek otvoreno. Evo, do ispita je ostalo manje od godine dana, a ministar do danas još nije donio famozni Pravilnik o državnoj maturi. Ne zna se ni koji će fakulteti priznavati maturu. Sve je to prestresno za učenike koji se s pravom smatraju žrtvenim jarcima", rekao je ravnatelj jedne zagrebačke gimnazije za Jutarnji list.

Ravnatelj nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka komentirao je da učenici imaju premalo informacija o tome kakve im pogodnosti donosi državna matura.

No, priznaje da je bunt već na djelu. Svaki treći učenik Tehničke škole nedavno je u Šibeniku umjesto eseja iz hrvatskog jezika predao prazan papir s obrazloženjem da je pisanje eseja besmisleno. Hrvatski srednjoškolci su već nekoliko puta organizirano prosvjedovali. Prvi su na ulice izašli učenici u Vukovaru a potom i u Vinkovcima, Belom Manastiru, Rijeci i Zagrebu. Iako su protestirali zbog loših higijenskih uvjeta i zaključavanja vrata, postigli su da škola odustane od takve prakse.

"Posljednji veliki prosvjedi mladih, koji su utjecali na društvene promjene, dogodili su se 1968. godine. Sada je 2008. i dijelu mladih očito je dosta toga da budu pasivni. S trgova na netu oni su se preselili na trgove u gradovima", istaknula je sociologinja Petra Hoblaj te dodala da je za naše pasivno društvo svaki aktivizam pozitivan.

Sociolog Dražen Lalić smatra kako prosvjedi pokazuju želju učenika za kvalitetnijim obrazovanjem. "Učenici žele modernu školu, a promjene kao što je uvođenje državne mature, birokratske su i formalne naravi. One ulaze u srž školstva i to učenici osjećaju", rekao je Lalić.

Lalić upozorava da je stvarnost drugačija od one kakvom je prikazuje ministar Primorac. "Kada slušate ministra Primorca, u obrazovanju nam cvjetaju ruže. U stvarnosti, učenici hodaju po korovu obrazovnog sustava koji je zastario, tradicionalan i konzervativan. No priče da je sve super ne mogu zavarati učenike. Uvjeren sam da će učeničkih prosvjeda biti sve više", zaključio je Lalić.

Vezane vijesti

'A zašto bi se ja ispričavao?'

'A zašto bi se ja ispričavao?'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako ne vidi razloga za svoju ispriku radnoj skupini koja je sastavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika