24.04.2008. / 12:48

Autor: Tanja Molvarec

ODLUKA MINISTARSTVA

Ipak provedba državne mature

Pravilnik o maturi trebao bi biti potpisan sljedeći tjedan

Unatoč nezadovoljstvu srednjoškolaca zbog uvođenja državne mature, u Ministarstvu tvrde da najavljeni prosvjed neće ministra Dragana Primorca pokolebati da 2009. ipak provede maturu.

"Prirodno je da se učenici boje novoga i da maturu dočekuju s dozom straha. No, za to nema razloga. Bit će im jednako kao do sada ili još lakše", rekao je državni tajnik Želimir Janjić za Jutarnji list.

Prema zakonu koji je Sabor usvojio 2005. godine generacija učenika koji će prvi polagati maturu sa svim je detaljima tog ispita trebala biti upoznata najkasnije 2006. godine. Prošle su dvije godine, učenici su na kraju trećeg razreda srednje škole, a Ministarstvo se još uvijek nije propisalo što će se i kako dogodine polagati na maturi.

U ministarstvu nisu htjeli priznati da cijeli proces kasni nego su samo potvrdili da od mature ne odustaju. Državni tajnik Janjić tvrdi da su svi problemi oko mature prenapuhani. "Sve će biti spremno u svibnju, a od svibnja 2008. do ožujka 2009. djeca će imati dovoljno vremena da se pripreme", rekao je.

Prema njegovim riječima, Pravilnik o maturi, trebao bi biti potpisan idući tjedan. "Naravno da smo se trebali držati zakonske obveze, no da smo Pravilnik o maturi donijeli 2006., već bismo ga do sada mijenjali jer smo uočili neke previde", pravda se Janjić.

Jedini koji će moći izbjeći maturu su učenici strukovnih škola koji ne kane ići na fakultet. No, onima koji žele na fakultet nepolaganje mature se možda neće isplatiti jer će fakulteti sami odlučiti hoće li se strukovnjaci bez položene mature uopće moći kandidirati za upis na fakultet.

"Najavljeni je bunt učenika minimalna reakcija na ono što se događa. Katastrofalni rezultati nacionalnih ispita iz matematike pokazali su da program iz tog predmeta zahtijeva hitno poboljšanje i modernizaciju sadržaja. Prosvjetna vlast iz toga ništa nije naučila. Umjesto da mijenjaju program i metode rada, oni cijelu generaciju djece proglašavaju glupima", komentirao je ravnatelj Privatne klasične gimnazije Zlatko Šešelj.

Prema najavama državna će matura stajati milijun eura.

Vezane vijesti

'A zašto bi se ja ispričavao?'

'A zašto bi se ja ispričavao?'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako ne vidi razloga za svoju ispriku radnoj skupini koja je sastavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika