24.04.2008. / 18:09

Autor: Katarina Zorić

PODGORICA

Zemlje regije potpisale Protokol o borbi protiv pranja novca

Nakon potpisivanja Protokola voditelji financijsko-obavještajnih službi regije ocijenili su da je najbolji način borbe protiv organiziranog kriminala prekid financijskih tokova i oduzimanje protupravno stečene imovine

Voditelji financijsko-obavještajnih službi Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Podgorici Protokol o borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.

U Protokolu se navodi da su zemlje potpisnice i njihove službe ostvarile napredak u usklađivanju nacionalnih zakonskih okvira, ali da je potrebno njegovo daljnje unaprjeđenje i dodatna izdvajanja iz proračuna.

Nakon potpisivanja Protokola voditelji financijsko-obavještajnih službi regije ocijenili su da je najbolji način borbe protiv organiziranog kriminala prekid financijskih tokova i oduzimanje protupravno stečene imovine.

Ravnatelj hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca Ivica Maros kazao je da je borba protiv organiziranog kriminala i pranja novca težak posao, ali da suradnja regionalnih službi može pomoći da ti slučajevi budu što rjeđi.

"Nema nikakvih prepreka suradnji regionalnih službi i razmjeni podataka. Izvanredno surađujemo, što pokazuje arhiva razmijenjenih podataka i konkretni kazneni postupci", kazao je Maros.

Ravnatelj crnogorske Uprave za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma Predrag Mitrović rekao je da legalne tokove novca prate i ilegalni poslovi i da bez međunarodne suradnje borba protiv nezakonitih postupaka ne bi bila učinkovita.

Sudionici sastanka su dogovorili i sastanke najmanje jednom godišnje, a idući sastanak bit će održan u Sarajevu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika