28.04.2008. / 11:43

Autor: Tanja Molvarec

PROSVJED

Srednjoškolci poručuju: Ne želimo državnu maturu

Kao razlog prosvjeda, učenici su rekli da je u postupku uvođenja državne mature mnogo otvorenih pitanja na koje im nitko ne daje odgovore

Nezadovoljni srednjoškolci odlučili su riječi provesti u djela te su se okupili kako bi prosvjedovali zbog loše organizacije državne mature.

Zagrebački srednjoškolci su se najprije okupili na središnjem zagrebačkom trgu noseći transparente s natpisima: "Ne ćemo državnu maturu", "Državna matura-tortura" i slično. Nekoliko tisuća osječkih srednjoškolaca doslovce je blokiralo grad, a prosvjeduje se i u Virovotici.

Nekoliko stotina učenika među kojima najviše maturanata okupilo se i na riječkom Korzu. Nosili su transparente "Nismo pokusni kunići" i one na kojima iskazuju nezadovoljstvo neorganiziranošću i nepripremeljenošću uvođenja državne mature.

Inicijativa za prosvjed krenula je sasvim slučajno. To je potvrdio i maturant Josip Radić, budući student ekonomije. Nekoliko učenika njegove škole razgovaralo je jučer što napraviti, međusobno su si poslali mailove i umjesto u školu otišli na prosvjed.

Prosvjedi srednjoškolaca, započeti na Trgu, uskoro su se preselili ispred zgrade Ministarstva na koju su ogorčeni učenici bacali jaja i rajčice. "Ovo nije prosvjed protiv državne mature, ovo je prosvjed protiv načina njezine provedbe" izjavio je Roko Kumura, učenik zagrebačke Klasične gimnazije za Večernji list.

Dodao je da žele provedbu mature kako je bolje moguće i želimo da se vodi računa o onome što učenici za nju mogu dati. Inicijativa za prosvjed krenula je sasvim slučajno. To je potvrdio i maturant Josip Radić, budući student ekonomije. Nekoliko učenika njegove škole razgovaralo je jučer što napraviti, međusobno su si poslali mailove i umjesto u školu otišli na prosvjed.

Svoje zahtjeve o boljoj organizaciji državne mature iznijeli su i državnoj tajnici u Ministarstvu prosvjete Dijani Vrcan, koja ih je primila nakon što, unatoč brojnim prozivkama i traženjima, pred okupljene srednjoškolce, nije izašao ministar Dragan Primorac.

A on se, kako neslužbeno doznaje Večernji list, pripremao za predstavljanje svoje knjige u hotelu Westin, a dolazak je potvrdio i sam premijer Ivo Sanader.

Dok se u zgradi Ministarstva prosvjete održavao sastanak, pred njom je više od tisuću učenika vikalo kako ne žele biti pokusni kunići za nikakve državne mature, te su zvali ministra da im se obrati. Zbog mogućnosti da nasilno uđu u Ministarstvo, ulaz je osiguravala i interventna policija.
Kad su učenici shvatili da Primorca nema u zgradi, prema njezinom ulazu, te policiji koja ga je osiguravala, poletjelo je nekoliko jaja, rajčica te grudva od papira. No, sve se brzo dovelo u normalan prosvjedni tijek, uz povike i zviždanje.

Roko Kumura ponovio je da se također traži da u Vijeće učenika uđe više od jednog predstavnika na trenutačno predviđenih čak 14.000 srednjoškolaca po jednoj županiji. Traže i da ministarstvo ima više sluha za njihove potrebe.

Uvjeravanja kako njihovi zahtjevi neće ostati neuslišeni pružila je po kraju sastanka i Dijana Vican, ocjenjujući kako je prosvjed bio više nego uspješan. Ponovila je kako je prosvjed pokazao da srednjoškolci podržavaju projekt državne mature, a ono čemu se protive jest neusklađenost nastavnih programa i planova koji njima stvara pritiske.

Drugi problem kojeg treba riješiti, naglasila je državna tajnica, jest informiranost koja bi trebala biti znatno veća nego do sada. Vican je za Večernji list najavila da će prihvatiti inicijativu da se aktualizira Vijeće učenika koji bi trebao imati više utjecaja, te koji će ukazivati na učeničke potrebe i želje.

Srednjoškolci već najavljuju novi prosvjed i to 27. svibnja ukoliko se se u organizaciju državne mature ne uvede više reda.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika