29.04.2008. / 08:54

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

DJECA POD STRESOM

Primorac odgodiio maturu za godinu dana

Ministar Primorac smatra da nitko u Hrvatskoj nije protiv mature jer ona prvi put vrednuje i ukazuje tko je tko u hrvatskom obrazovanju.

"Državna matura se odgađa za godinu dana za učenike gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola", izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac gostujući sinoć u Dnevniku HTV-a..

Ministar je objasnio da je u ovom slučaju cijeli sustav vertikale zakazao u jednom segmentu jer kako je rekao, djeca nemaju osnovne informacije što im je potrebno za polaganje državne mature, te tada to stvara bunt.

"Ključno je bilo čuti ono što misle učenici kako bi na pravi način ta informacija došla do mene jer su neki od mojih stranačkih kolega znali reći da je situacija za učenike vrlo dobra", rekao je Primorac. Sve ono što je dobro za učenike, dobro je i za ministarstvo". Tim je riječima ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac prokomentirao današnje prosvjede srednjoškolaca zbog provođenja državne mature.

Ministar je naglasio kako je dobro da se čuje glas učenika koji, kako je rekao, ne oponiraju državnoj maturi, već su nezadovoljni njezinom dinamikom jer drže da se odvija prebrzo. "U nekim segmentima možda idemo malo prebrzo i ne želimo napraviti ništa što će biti dobro na papiru, a loše za učenike", rekao je ministar Primorac i naglasio kako "svi želimo vidjeti sretnu djecu koja polažu maturu, a ne pod stresom".

Osvrnuo se i na napise u tisku da će u sklopu Bolonjskog procesa doći do naplaćivanja diplomskih studija i smanjenja kvota za diplomske studije i rekao kako će Hrvatska, sukladno Bolonjskom procesu, financirati i državne studije, a rektorima i dekanima svakako će biti osigurani uvjeti da se upisne kvote ne mijenjaju."Inače Bolonja nema prohodnost", zaključio je Primorac.

Svoje zahtjeve o boljoj organizaciji državne mature studenti su iznijeli državnoj tajnici u Ministarstvu prosvjete Dijani Vrcan. Ona ih je primila nakon što ispred okupljenih srednjoškolaca nije izašao ministar Dragan Primorac.

Dijana Vican ocijenila je da je sastanak bio više nego uspješan. Ponovila je da je prosvjed pokazao da srednjoškolci podržavaju projekt državne mature, a ono čemu se protive jest neusklađenost nastavnih programa i planova koji njima stvara pritiske. Drugi problem koji treba riješiti, naglasila je državna tajnica, jest informiranost, koja mora biti znatno veća nego dosad. Vican je obećala da će se pojačati protok informacija te organizacija provedbe mature. Prihvatit će se i inicijativa da se aktualizira Vijeće učenika koje bi trebalo imati više utjecaja i koje će upozoravati na učeničke potrebe i želje.

Nakon što su im njihovi predstavnici objasnili dogovoreno s predstavnicom Ministarstva znanosti, prosvjednici su se umjesto na nastavu uputili u šetnju gradom. Jučerašnji prosvjedni dan samo je uvertira za ono što planiraju, ostanu li nadležni gluhi na njihove zahtjeve. A to je – poručuju srednjoškolci – veliki učenički prosvjed diljem zemlje 27. svibnja i to ne samo maturanata nego i svih srednjoškolaca kako bi se promijenila organizacija državne mature i kako bi se u nju uvelo više reda nego što je sada.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika