30.04.2008. / 10:53

Autor: Katarina Zorić

ISTRAŽIVANJE

Hrvati i Slovenci ljubomorni jedni na druge

Oko 60 posto Hrvata smatra da Slovenija nije dobronamjeran susjed te da ometa Hrvatsku na putu prema EU. Unatoč tome, više od 80 posto Hrvata ne osjeća generalno animozitet prema Slovencima

Građani Hrvatske i Slovenije međusobno su ljubomorni jedni na druge. Većina Hrvata uvjerena je da su Slovenci ljubomorni na njih zbog hrvatskog mora i razvijenog turizma, a Slovenci, pak, smatraju da su Hrvati ljubomorni zbog slovenskog članstva u EU, pokazuje istraživanje agencije Mediana Fides koje je objavio Jutarnji list.

Prema tom istraživanju oko 60 posto Hrvata smatra da Slovenija nije dobronamjeran susjed te da ometa Hrvatsku na putu prema EU. Unatoč tome, više od 80 posto Hrvata ne osjeća generalno animozitet prema Slovencima.

Slovenci smatraju da je uzrok ljubomore Hrvata i bolji životni standard u “deželi”. Iako u nešto manjem postotku nego Hrvati, oko 50 posto Slovenaca uvjerena je da Hrvatska nije dobronamjeran susjed. Za razliku od većine Hrvata, tek 19 posto Slovenaca priznaje ometanje Hrvatske na putu prema EU, ali čak 82 posto Slovenaca ne gaji animozitet prema Hrvatima.

Sudeći prema ocjenama građana, međudržavni su odnosi daleko od prijateljskih kakvima ih često naziva hrvatski premijer i kakvi su oni bili nakon osamostaljenja. Anketirani građani međudržavne odnose ocjenuju uglavnom dvojkom i trojkom.

Većina hrvatskih građana, njih gotovo 58 posto, smatra da su Slovenci isti kao i ostali susjedi, 11 posto drži kako su bolji od Srba, a 11 posto da su gori susjedi od Srba.

Oko 25 posto Slovenca smatra da su Hrvati gori susjedi od Talijana, a 14,5 posto drži da su Hrvati najgori susjedi. Tek 4 posto Slovenaca smatra Hrvate boljim susjedima od Talijana.

Anketa je provedena među građanima Hrvatske i Slovenije u trenutku kada je došlo do novih napetosti između dviju država, koje su prouzročene incidentima na granici na rijeci Dragonji.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika