09.05.2008. / 08:40

Autor: Marko Biočina

Hrvatska narodna banka

Rohatinski: Blago populistima, njihovo je kraljevstvo nebesko

Rohatinski je iznio uvjerenje kako se u Hrvatskoj neće dogoditi kreditni slom, te kako je HNB osigurao dovoljne rezerve sredstava kako bi se slom spriječio.

"Blago populistima, njihovo je kraljevstvo nebesko, mi ostali osuđeni smo na to da objema nogama stojimo na zemlji", poručio je jučer guverner HNB-a Željko Rohatinski govoreći jučer na na financijskoj konferenciji Tržišta novca. Iako Rohatinski nije naveo imena pretpostavlja se kako je guverner ciljao na predsjednika Stjepana Mesića koji je nedavno počeo predlagati da se razmotri mogućnost devalvacije kune.

"Političari i njihovi ekonomski savjetnici koji postavljaju pitanje zašto ne depreciramo tečaj i što radi HNB pokazuju duboko nerazumijevanje problema", rekao je Rohatinski tvrdeći kako je tečaj kune jedino sredstvo kojim HNB može utjecati na inflaciju. Ipak, guverner je iznio uvjerenje kako se u Hrvatskoj neće dogoditi kreditni slom, te kako je HNB osigurao dovoljne rezerve sredstava kako bi se slom spriječio.

"Ako bi se pojavila kriza financiranja, HNB bi reagirao sa svime što mu stoji na raspolaganju. Rezerve koje imamo sasvim su dovoljna garancija da sustav izdrži jednokratni vanjski udar i nastavi relativno normalno poslovati, posebno u uvjetima stabilnog stečaj", rekao je guverner.

On smatra kako je najveća opasnost što Hrvatska u narednoj godini treba vratiti oko 7 milijardi eura glavnice kredita, 1,4 milijarde eura kamate, te još 3,5 milijardi da se pokrije deficit platne bilance. Upitno je hoće li ta sredstvaq i pod kojim uvjetima biti moguće pronaći na svjetskim tržištima.

Guverner Rohatinski obećao je kako će u tom slučaju HNB biti spreman ublažiti svoje administrativne mjere i u tu svrhu otvoriti domaće devizne rezerve.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika