Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Sandra Županić

TOP STIPENDIJA

'Vjerujte u sebe, prijavite se za Top stipendiju'

TOP STIPENDIJA predstavljena je studentima 8. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Splitu

JURICA JURIŠIĆ, član gradskog poglavarstva, Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski, Ana Đidara iz Podravke, Roko Andričević, prorektor splitskog sveučilišta i Zlatan Reić, dekan Ekonomskog fakulteta u SplituJURICA JURIŠIĆ, član gradskog poglavarstva, Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski, Ana Đidara iz Podravke, Roko Andričević, prorektor splitskog sveučilišta i Zlatan Reić, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Na Ekonomskom fakultetu u Splitu 8. svibnja je održano predstavljanje akcije “Top stipendija za Top studente” koju već sedmu godinu organizira tjednik Nacional s partnerima Ingrom, Podravkom, Diners Clubom, INA-om, VIPnetom i HRT-om. U proteklih šest godina najviše stipendija dodijeljeno je studentima sa zagrebačkog sveučilišta i to 79, a Sveučilište u Splitu sa 21 stipendistom drugo je po redu.

Brojne studente i goste na predstavljanju u Splitu pozdravio je dekan Ekonomskog fakulteta Zlatan Reić, a nakon početnog predstavljanja održana je rasprava o zapošljavanju na temu “Putem znanja ili preko veze” u koju su se uključili svi sudionici. Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader rekao je da se iz proračunskih sredstava znatan dio novca izdvaja za obrazovanje, a posebno se potiče razvoj doktorskih studija za profesije koje su najpotrebnije u županiji. “Pozivam i druge tvrtke da se uključe u akciju ‘Top stipendija’ kako bi pomogli da što više studenata dobije najbolje moguće obrazovanje”, istaknuo je Ante Sanader. Akciju “Top stipendija” podržao je i član Gradskog poglavarstva Splita Jurica Jurišić: “Grad Split ima stipendije za one koji studiraju u našem gradu, ali nismo zanemarili ni one koji studiraju negdje drugdje. Moja je želja da se što više hrvatskih gospodarstvenika uključi u ovu, ali i slične akcije stipendiranja.”

Član Stipendijskog vijeća sa Sveučilišta u Splitu Roko Andričević smatra da najvažniji dio akcije “Top stipendija” nije novčana nagrada nego to što su hrvatske tvrtke prepoznale da je važno uključiti se u stipendiranje mladih ljudi. “Od spoznaje da želimo biti društvo znanja do realizacije toga dug je put. Neke od stvari koje moramo napraviti su usklađivanje Bolonjskog procesa i poboljšanje materijalnih uvjeta studenata. Današnje tržište rada prepoznaje samo ono znanje koje će se moći primijeniti u praksi. Dužnost je sveučilišnih institucija da među studentima prepoznaju one najbolje i da ih nagrađuju”, istaknuo je Roko Andričević.
Koje je uvjete potrebno ispuniti i kakav je osjećaj dobiti “Top stipendiju”, najveću stipendiju u Hrvatskoj, ispričali su sami stipendisti splitskog sveučilišta.

TOP STUDENT Paško Burnać, Jurica Jurišić iz gradskog poglavarstva, Top studentica Katarina Dorić i splitski prorektor Roko Andričević upoznavali su goste i studente s akcijom Top stipendija za Top studenteTOP STUDENT Paško Burnać, Jurica Jurišić iz gradskog poglavarstva, Top studentica Katarina Dorić i splitski prorektor Roko Andričević upoznavali su goste i studente s akcijom Top stipendija za Top studente Katarina Dorić Nacionalovu je stipendiju dobila 2003. i smatra da ona nije samo financijski poticaj nego i način stalne komunikacije s nekima od najuspješnijih hrvatskih tvrtki, te dodaje: “Imala sam problema pri pronalaženju posla, ali sada sam sretna i zadovoljna svojim radnim mjestom u banci jer radim posao koji volim. Trenutno sam i na postdiplomskom studiju ekonomskih znanosti. Poručujem svim studentima da vjeruju u sebe i prijave se za ‘Top stipendiju’.”
Prošle godine “Top stipendiju” dobio je student ekonomije Paško Burnać i to iz drugog pokušaja, a novac je potrošio na putovanja i postdiplomski studij: “Sada sam stručni suradnik na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Zadovoljstvo mi je što sam u tako jakoj konkurenciji bio odabran među 32 najbolja studenta. "Top stipendiju" smatram korisnom jer sam dobio mogućnost posjetiti tvrtke sponzore i uspostaviti odnos sa mogućim poslodavcima.”
Prošle je godine u sklopu “Top stipendije za Top studente” prvi put odabran najbolji hrvatski student godine. To je bio Splićanin Slaven Žilić, student zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva, koji je svojom biografijom oduševio žiri sastavljen od članova Nacionalove redakcije.

Za dobivanje “Top stipendije” nisu bitne samo ocjene već cjelokupni društveni angažman. Slaven Žilić izabran je zbog širokog spektra aktivnosti kojima se bavi što je jedna od najvažnijih odlika za dobivanje “Top stipendije”. Žilić je jedan od najboljih studenata FER-a na kojem je položio sve ispite s prosjekom 5,0 te dobio Dekanovu nagradu, sudjelovao je u brojnim fakultetskim projektima i natjecanjima, aktivan je u nekoliko studentskih organizacijama, član je Mense, volontira u humanitarnim akcijama te posjećuje dom za starije i nemoćne osobe u blizini studentskog doma. Sve ovo samo je manji dio aktivnosti iz njegova životopisa u kojem je nabrojen i niz nagrada na raznim znanstvenim, stručnim i šahovskim natjecanjima.
Prijave za ovogodišnji natječaj mogu se slati do 23. svibnja, a sve informacije o akciji “Top stipendija” mogu se pronaći na internet stranicama www.topstipendija.net i www. nacional.hr.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika