17.05.2008. / 18:06

Autor: Tanja Molvarec

Nastavlja se vrijeđanje

Angela Merkel prozvala venezuelanskog predsjednika

Njemačka kancelarka izjavila je za agenciju DPA da je venezuelski predsjednik ljevičarski populist koji ne govori u ime svih u Južnoj Americi. Chavez je uzvratio ustvrdivši da Merkel pripada političkoj desnici, "istoj onoj desnici koja je podupirala Hitlera i fašizam"

Verbalni sukob Huga Chaveza i Angele Merkel prethodio je summitu pedesetak čelnika zemalja Latinske Amerike i EU-a čija je glavna tema problem globalnog zatopljenja i siromaštvo u regiji s najviše nejednakosti.

Njemačka kancelarka izjavila je za agenciju DPA da je venezuelski predsjednik ljevičarski populist koji ne govori u ime svih u Južnoj Americi. Chavez je uzvratio ustvrdivši da Merkel pripada političkoj desnici, "istoj onoj desnici koja je podupirala Hitlera i fašizam". Chavez je kao gost na radiju nedavno već optužio njemačku Demokršćansku uniju kancelarke Angele Merkel za ideološko koketiranje s Adolfom Hitlerom.

Daljnje razmirice venezuelanskog predsjednika i njemačke kancelarke su spriječene a prije i poslije fotografiranja Angela Merkel i Chavez dvaput su se rukovali. Južnoamerički državnik čak je, prema izvorima iz njemačkog izaslanstva, njemačkoj kancelarki rekao da je nije namjeravao uvrijediti svojim izjavama.

Šefovi država i vlada trebali bi na summitu prihvatiti Deklaraciju iz Lime koja predviđa preporuke u pogledu klimatskih promjena te prijedloge čiji je cilj pokušati riješiti trgovinu drogom i krizu s glađu. EU se nada da će summit iskoristiti kako bi ojačao trgovinske veze s južnoameričkim državama koje su u punoj gospodarskoj ekspanziji i koje su od 2000. do 2007. udvostručile izvoz prema Europi. Unatoč tome, u Latinskoj Americi živi 194 milijuna siromašnih, što je 36,5 posto od ukupnog broja stanovnika.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika