19.05.2008. / 10:42

Autor: Tanja Molvarec

Varaždinski Dom zdravlja

Zbog smrti pacijenta moraju platiti 1,13 milijuna kuna

Tužitelji smatraju da je umro zbog postupanja dežurne liječnice Draženke Pavličević pri prvom primitku u Dom zdravlja. U tužbi se navodi da je ona svojim lakomislenim ponašanjem, površnim pregledom , apsolutnim neiskustvom i zanemarivanjem očiglednih ključnih znakova ozbiljnog stanja pacijenta, postavila pogrešnu dijagnozu i terapiju te ga uputila kući

Dom zdravlja Varaždinske županije nepravomoćnom je presudom Općinskog suda dužan platiti 1,130.877 kuna odštete obitelji pokojnog D.P., koji je liječničkom pogreškom preminuo od meningokokne sepse.

Dom zdravlja mora isplatiti i naknadu za parnički trošak u iznosu od 147.792,32 kune. Supruga, kćeri te roditelji preminulog zbog nemarnog postupanja krivcem za smrt njihovog supruga, sina i oca smatraju liječnicu Draženku Pavličević.

U tužbi se navodi da je D.P. oko pola deset navečer 30. listopada 2005. primljen u Dom zdravlja. Tamo ga je pregledala dežurna liječnica koja mu je, nakon pet minuta pregleda, dijagnosticirala akutnu upalu ždrijela. Za terapiju mu je dala antipiretike te mu rekla da se po potrebi idući dan javi svom liječniku.

Međutim, kod kuće mu se stanje pogoršalo, a temperatura porasla i do 40 stupnjeva. Tijekom noći bolovi su se pojačali, a ujutro više nije mogao ni hodati. Vozilom Hitne pomoći odveden je na Infektološki odjel varaždinske bolnice, gdje mu je pri prijemu ustanovljeno da mu je opće stanje teško, da je dehidriran, malaksao i teško pokretan. Po tijelu i nepcu uočena su mu brojna točkasta krvarenja. Potvrđena mu je dijagnoza meningokokne sepse. Terapija nažalost nije uspjela poboljšati njegovo stanje pa je odvezen u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu gdje je i preminuo 1. studenog 2005. u pola sedam navečer. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti bila meningokokna sepsa. Tužitelji smatraju da je umro zbog postupanja dežurne liječnice Draženke Pavličević pri prvom primitku u Dom zdravlja. U tužbi se navodi da je ona svojim lakomislenim ponašanjem, površnim pregledom , apsolutnim neiskustvom i zanemarivanjem očiglednih ključnih znakova ozbiljnog stanja pacijenta, postavila pogrešnu dijagnozu i terapiju te ga uputila kući.

Djevojčicama, kćerima preminulog D.P., koje su tada imale pet i šest godina sud je dosudio i izgubljeno mjesečno uzdržavanja od 492,64 kune počev od 1. studenog 2005. pa sve dok za to budu postojali zakonski uvjeti.

Dom zdravlja je u odgovoru na tužbu naveo da je smrt D.P. Posljedica iznimno teške i rijetke bolesti te da u prvom pregledu simptomi nisu upućivali na meningokoknu sepsu. Smatraju da njihovi zaposlenici savjesno obavljaju svoj posao te da nije počinjene šteta.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika