19.05.2008. / 16:50

Autor: Katarina Zorić

SUĐENJE

Norac: Dok sam bio u zatvoru krivotvorili su neke dokumente

Norac je rekao da su "u tu svrhu" u arhive ulazili i bivši načelnik glavnog stožera Petar Stipetić te prvooptuženi Rahim Ademi, za koje pretpostavlja da su se bavili "sklanjanjem dokumentacije"

Mirko Norac, jedan od dvojice generala optuženih za zločine u akciji Medački džep, kazao je danas iznoseći svoju obranu da je od više izvora saznao kako su se krivotvorili dokumenti s ciljem da se njega prikaže jedinim zapovjednikom akcije u kojoj je počinjen ratni zločin nad srpskim civilima i njihovom imovinom.

"To se dešavalo dok sam ja bio u zatvoru. Neki osumnjičenici su međusobno svakodnevno kontaktirali i meni su htjeli prikačiti da sam jedini zapovijedao akcijom Džep 93", kazao je Norac na zagrebačkom Županijskom sudu.

Dodao je da su "u tu svrhu" u arhive ulazili i bivši načelnik glavnog stožera Petar Stipetić te prvooptuženi Rahim Ademi, za koje pretpostavlja da su se bavili "sklanjanjem dokumentacije".

Norac je ustvrdio kako misli da su to radili i neki koji su na ovom suđenju "bili u svojstvu svjedoka, ali i njihovi branitelji", no, nije želio otkriti na koga točno misli, kao ni imena "više izvora" od kojih je to saznao.

Riječ je, kaže, o časnicima iz Glavnog stožera ili Ministarstva obrane, a informacije su mu, tvrdi, prenijeli posljednjih mjeseci, nakon Stipetićeva svjedočenja u ovom postupku, zbog čega bivšem načelniku Glavnog stožera nije niti postavljao pitanja vezana uz ta saznanja.

Odgovarajući na pitanja sudskog vijeća Norac je kazao da na terenu nije niti čuo o razaranju kuća ili imanja u zauzetim selima tijekom povlačenja HV-a, kao ni ubojstvima civila i neprimjerenom ponašanju prema zarobljenicima.

Da je saznao za bilo kakav zločin svakog bi svog vojnika, kaže, suspendirao, udaljio iz postrojbe i obavijestio vojnu kriminalističku policiju.

Časnik, koji je sa samo 23 godine bez vojnog iskustva preuzeo zapovjedništvo nad gardijskom brigadom, po prvi je puta u ovom postupku progovorio o svom ratnom putu i usponu do kojega je, smatra, došlo zbog dokazivanja u neposrednim borbama u Gospiću 1991.

Kaže da je zbog obrane dijela grada te uspostave crte obrane stekao veliko povjerenje, pa su ga na zapovjedno mjesto, mimo njegove volje, predložili "tadašnji načelnik SZUP-a i dio civilnih struktura".

Ponovio je svoju raniju tezu da u HV-u nije bilo dvostruke zapovjedne linije, ali i da je među časnicima prebjeglim iz JNA bilo pojedinaca koji su igrali dvostruku igru i bili na paralelnoj vezi s časnicima KOS-a.

"Neki su bili infiltrirani i u izvršnoj vlasti. Smatram da nisu voljeli Hrvatsku i radili su sve što su mogli da se domoljubi degradiraju i da se izbjegne njihovo napredovanje", ustvrdio je Norac.

Ademi, kojega je Norac u obrani označio zapovjednikom cijele akcije, prosvjedovao je zbog Norčevog iskaza, navodeći niz detalja koje smatra neistinitima. Među ostalim, ustvrdio je da Norcu nije izdao nikakvu zapovijed te da niti jedan dokument Zbornog područja kojemu je bio na čelu nije krivotvoren.

Norac je rekao kako ostaje pri svojim riječima, a Ademijevu obranu u kojoj je ustvrdio da nije imao zapovjednih odgovornosti nazvao je prebacivanjem odgovornosti.

"Da su drugi doista zapovijedali oni bi te zapovjedi i potpisali, ali sve je potpisao Ademi. On je imao ovlasti zapovijedanja, a njegovo minoriziranje smatram nepoštenim, nekorektnim i nedostojanstvenim, što ne priliči hrvatskom generalu i časniku", zaključio je Norac.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi tužiteljstvo trebalo predočiti izmijenjenu optužnicu o kojoj će se dvojica generala, optuženih u prvom postupku preuzetom od Haškog suda, imati prilike očitovati.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić uskoro na slobodi

Norac, Petrač i Sulić uskoro na slobodi

Tri reprezentativne figure hrvatske post-komunističke povijesti - Hrvoje Petrač, Mirko Norac i Leon Sulić - izlaze na slobodu 25. studenoga. Riječ je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika